Automated canopy chamber for the determination of field crops evapotranspiration
Bitki su tüketiminin belirlenmesinde kullanılabilen otomatik bitki taç odacığı
- Tez No: 87951
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA KANBER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: bitki taç odacığı, gaz değişimi, kapalı sistem, su tüketimi, canopy-chamber, gas-exchange, closed-system, evapotranspiration n
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ BİTKİ SU TÜKETİMİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILABİLEN OTOMATİK BİTKİ TAÇ ODACIĞI Özlem ÇETİNKÖKÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR ve SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Rıza Kanber Yd : 1999, Sayfa:75 Jüri : Prof. Dr. Rıza Kanber : Prof. Dr. Attila Yazar : Yar. Doç. Dr. Hanın Koksal. Tarımda, gerçek evapotranspirasyonun belirlenmesinde kullanılan en uygun yöntemlerden birisi, toprak-su dengesi ve lizimetre yöntemlerine geçerli bir seçenek oluşturan, bitki taç odacığı yöntemidir. Sunulan çalışma havalandırmalı, basit, ucuz ve sürekli ölçüm yapabilen için tam otomatik bir odacığın geliştirilmesine ilişkin yöntem bilimim kapsamaktadır. Yapılan bir dizi test, pervanelerin havayı karıştırması sırasmda hava basmci, sızma ve artırılmış türbtüanstaki değişmenin etkisinin kesinlikle önemsiz olduğunu göstermiştir. Ayrıca, odacık yüzeylerinin solar radyasyon ve fotosentezde etkin radyasyona karşı geçirgenliğinin, sırasıyla, %14 ve %İ0 oranlarında azaltıldığı; ölçümler sırasmda toplam olarak, odacığın PAR değerim %20 dolaylarında azaltmaya, net radyasyonu %10-%20 dolaylarında artırmaya ve yine sıcaklığı 2-3°C yükseltmeye eğilimli olduğu anlaşılmıştır. Hatta çok ucuz olan nem algılayıcıları, olağanüstü düzeyde doğru sonuçlar verebilmiştir. Bitki taç odacığı ile ölçülen ET değerlerinin diğer yöntemlerle elde edilenlerle karşılaştırıldığı zaman, sapma %1.6-%16.5 arasında değişmiş, hatta değerlerin çoğu %5 dolaylarında kalmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada geliştirilen bitki taç odacığmın, bir çok tarla bitkisine ilişkin evapotranspirasyon ölçümleri için çok kullamlışlı olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AUTOMATED CANOPY CHAMBER FOR THE DETERMINATION OF FIELD CROPS EVAPOTRANSPIRATION Ödem ÇETİNKÖKÜ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCD3NCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Rıza Kamber Year : 1999, Pages:75 Jury : Prof. Dr. Rıza Kanber : Prof. Dr. Attila Yazar : Ass. Prof. Dr. Harun Koksal. In experimental agriculture, one of the most appropriate methods of actual ET determination is represented by the canopy chamber, i.e. a valid alternative to the soil-water balance method and the lysimeter. The present work has dealt with such a methodology developing a new ventilated chamber, featuring simplicity, low cost and full automation for unattended continuous measurements. A series of teste showed mat: the effects of variation in barometric pressure, the leaks, and the enhanced turbulence during the fan stirring are absolutely negligible; the walls transmittance for solar radiation and photosynthetic active radiation (PAR) was reduced by 14% and 10%, respectively; as a whole, the chamber tended to reduce the PAR by about 20% and to increase the net radiation by 10%-20%; the temperature increased of 2-3 °C during measurements; even the cheapest relative-humidity sensor can give excellent results. When ET by the chamber was compared with ET of other methods, the deviations ranged between 1.6% and 16.5%, with most of the values around 5%. Concluding, the canopy-chamber developed in this work is highly feasible for ET determinations of many field crops.