Seyhan baraj gölü alg toplulukları ve bazı su kalitesi özellikleri
Algae populations and some water quality criteria of the Seyhan dam lake
  1. Tez No: 87952
  2. Yazar: FATMA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. Z. LUGAL GÖKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Planktonik Alg, Bentik Alg, Su Kalitesi, Seyhan Baraj Gölü, Planktonic algae, benthic algae, water quality, Seyhan Dam Lake II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz DOKTORA TEZİ FATMA ÇEVİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Yıl: 1999, Sayfa: 114 Jüri : Doç. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU : Prof. Dr. Mustafa AKAR : Prof. Dr. Bülent ŞEN Bu çalışmada, Seyhan Baraj Gölü'nde, Şubat 1996- Ocak 1997 tarihleri arasında, baa fizikokimyasal özellikler, alg kompozisyonu ve bunların mevsimsel değişimi belirlenmiştir. Araştırmada planktonik alglerde 124 takson (Chlorophyta'ya ait 50, Bacillariophyta'ya ait 35, Cyanophyta'ya ait 18, Euglenophyta'ya ait 16, Dinophyta'ya ait 3, Chrysophyta ve Cryptophyta'ya ait Ter); epipelik alglerde 107 takson (Bacillariophyta'ya ait 52, Chlorophyta'ya ait 22, Cyanophyta'ya ait 19, Euglenophyta'ya ait 13 ve Cryptophyta'ya ait 1); bağımlı yaşayan alglerde 129 takson (Bacillariophyta'ya ait 71, Chlorophyta'ya ait 29, Cyanophyta'ya ait 22, Euglenophyta'ya ait 6 ve Dinophyta'ya ait 1) saptanmıştır. Planktonik ve bentik algler kış aylarında nitel ve nicel olarak düşük sayılarda bulunmuştur. Yapılan istatistik analizler sonucunda gölde toplam organizma miktarlarında sıcaklık, ışık geçirgenliği ve fosfat miktarının etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca gölün mezotrofik özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ALGAE POPULATIONS AND SOME WATER QUALITY CRITERIA OF THE SEYHAN DAM LAKE FATMA ÇEVİK DEPARMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Year: 1999, Pages: 114 Jury : Assoc. Prof. Dr. M. Z. Lugal GOKSU : Prof. Dr. Mustafa AKAR : Prof. Dr. Bülent ŞEN In this work, some of the physicochemical criteria, and algae composition of the Seyhan Dam Lake and their seasonal variation between the February 1996 and January 1997, are presented. Algae composition was found as 124 planktonic algae taxon (35 Bacillariophyta, 50 Chlorophyta, 18 Cyanophyta, 16 Euglenophyta, 3 Dinophyta, 1 Chrysophyta, 1 Cryptophyta), 107 epipelic algae taxon (52 Bacillariophyta, 22 Chlorophyta, 19 Cyanophyta, 13 Euglenophyta, 1 Cryptophyta) and 129 common algae taxon (71 Bacillariophyta, 29 Chlorophyta, 22 Cyanophyta, 6 Euglenophyta, 1 Dinophyta). Planktonic and benthic algae were found low in winter, either quantitatively and qualitatively. Statistical analysis showed that the temperature, the light permeability and the phosphat content were more effective on the total quantity of the organisms found in the lake. In addition, the lake was found to have a mezotrofic characteristics.