İstanbul Gençlik Oyunları kapsamında düzenlenen etkinliklerin hizmet kalitesinin, katılan okulların öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of the service quality of the activities organized within the scope of İstanbul Youth Games by the teachers of the participating schools
  1. Tez No: 879534
  2. Yazar: UĞUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELEK YEŞİM ALBAYRAK KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, SERVQUAL, İstanbul Gençlik Oyunları, Öğretmen, Service Quality, SERVQUAL, Istanbul Youth Games, Teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, İstanbul Gençlik Oyunları kapsamında düzenlenen etkinliklerin hizmet kalitesinin, söz konusu organizasyona katılan okulların öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, görüşlerin ne düzeyde olduğunun ve bu görüşlerin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi hedeflenmiştir. Betimsel nitelikteki bu çalışmanın örneklemini İstanbul Gençlik Oyunları'na görevli olarak katılan öğretmenler arasından uygun örneklem ve ölçüt örneklem yöntemleri kullanılarak seçilen toplam 292 gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri, demografik sorular ve SERVQUAL ölçeği doğrultusunda hazırlanmış formlar kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen tanımlayıcı istatistiksel analizler sonucunda, İstanbul Gençlik Oyunlarına katılan okulların öğretmenlerinin, organizasyonun hizmet kalitesini genel olarak orta düzeyde değerlendirdiği tespit edilmiştir. Organizasyonun hizmet kalitesine ilişkin değerlendirmenin en düşük fiziksel özellikler boyutunda, en yüksek ise empati boyutunda olduğu görülmüştür. Diğer taraftan, araştırmada gerçekleştirilen t-testi ve ANOVA analizleri sonucunda ise öğretmenlerin cinsiyetlerine göre hizmet kalitesi değerlendirmelerinin güven boyutunda anlamlı bir şekilde farklılaştığı belirlenmiştir. Buna göre, kadın öğretmenlerin güven boyutuna ilişkin değerlendirmeleri, erkek öğretmenlere göre daha olumludur. Öte yandan, diğer demografik değişkenler olan yaş, branş, kıdem, idari görevde bulunma durumu, geçmiş katılım durumu ve katıldıkları kategori açısından öğretmenlerin hizmet kalitesi değerlendirmelerinde anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the service quality of the events organized within the scope of the Istanbul Youth Games by the teachers of the schools participating in the said organization. In this direction, it was aimed to examine the level of evaluations of the teachers of the schools participating in the events organized within the scope of the Istanbul Youth Games regarding the service quality of the organization and whether these evaluations differ significantly according to the demographic characteristics of the teachers. The sample of this descriptive study consisted of a total of 292 volunteer participants selected among the teachers who participated in the Istanbul Youth Games using convenience sampling and criterion sampling methods. Research data were collected using a questionnaire form containing demographic questions and the SERVQUAL scale. SPSS 26.0 package program was used in the analysis of the data obtained in the research. As a result of the descriptive statistical analyses performed in the study, it was determined that the teachers of the schools participating in the Istanbul Youth Games generally evaluated the service quality of the organization at a moderate level. It was observed that the evaluation of the service quality of the organization was the lowest in the physical features dimension and the highest in the empathy dimension. On the other hand, as a result of the t-test and ANOVA analyses performed in the study, it was determined that the service quality evaluations of the teachers differed significantly in the trust dimension according to their gender. Accordingly, female teachers' evaluations of the trust dimension are more positive than male teachers. On the other hand, it was observed that there was no significant difference in teachers' service quality evaluations in terms of other demographic variables such as age, branch, seniority, administrative duty status, past participation status, and the category they participated in.