Sosyal medya ve kamu politikası etkileşimi: 2023 Kahramanmaraş depremleri üzerine bir değerlendirme
Social media and public policy interaction: An assessment on the 2023 Kahramanmaraş earthquakes
  1. Tez No: 879573
  2. Yazar: ÖZNUR KARAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENAY BABAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Sosyal Medya, Deprem, Kamuoyu, Public Policy, Social Media, Earthquake, Public Opinion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Toplumu etkileyen olayların sosyal medya vasıtasıyla daha fazla insana ulaşması neticesinde kamusal politikalar üzerinde etkili olduğu anlaşılmaktadır. Geçmişe bakıldığında“Wikileaks Devrimi, Arap Baharı, Wall Street'i İşgal Et”ve Türkiye'de meydana gelen“Gezi Parkı Olayları”na benzer örnekler, sosyal medyayla beraber tanınmış, büyümüş, destekçi kazanmış, kamuoyunu ve kamu politikalarını etkilemiştir. Bu hareketlerin yanı sıra insan müdahalesi olmadan ve beklenmeyen bir zamanda gerçekleşen doğal afetler de sosyal medya ve kamuoyu üzerinde aynı etkiyi yaratmıştır. Güçlü bir iletişim aracı olarak sıkça kullanılan sosyal medya, afet yönetimi ve ardından oluşturulan politikalarda oldukça kritik bir role sahip olmuştur. Bu çalışmanın amacı; sosyal medya ve kamu politikası ilişkisini detaylı bir biçimde ele almak aynı zamanda sosyal medyanın kamu politikası üretim sürecinde oynadığı rolü ve etkisini ortaya koymaktır. Tez kapsamında öncelikle sosyal medyanın tanımı ve gelişim süreci literatür temelinde incelenmiştir. Ardından, kamu politikası kavramı kamu ve politika şeklinde bölünerek açıklanmış ve kamu politikası aktörlerine yer verilmiştir. Sonrasında sosyal medya ve kamu politikası kavramlarının birbirleriyle ilişkili olduğu yönleri ele alınmıştır. Bu kapsamda, sosyal medyanın kamu politikası üretim sürecine olan etkisi, çeşitli toplumsal olaylar çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ardından, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri üzerinden afetlerin sosyal medyaya yansıması ve son bölümde ise, kamu politikası üretim sürecine etkisi analiz edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde sosyal medyanın; toplumun düşüncelerini duyurabilme, gündem belirleme, politika talepleri ve politika uygulaması gibi kamu politikası üretim sürecine direkt etkide bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is observed that events affecting society have an impact on public policies as a consequence of reaching more people through social media. In the past, cases such as the“Wikileaks Revolution, the Arab Spring, Occupy Wall Street”and the“Gezi Park Events”in Turkey have been recognised, grown, gained supporters and influenced public opinion and public policies with social media. In parallel to these actions, natural disasters that occurred unexpectedly and without human intervention had the same influence on social media and public opinion. Social media, commonly used as a powerful communication tool, has had a critical role in disaster management and subsequent policies. This study aims to examine the relationship between social media and public policy in detail and to reveal the role and impact of social media in the public policy-making process. Within the scope of the thesis, firstly, the definition and development process of social media is analysed on the basis of the literature. Then, the concept of public policy is explained by dividing it into public and policy and public policy actors are included. Afterwards, the interrelated aspects of the concepts of social media and public policy are discussed. In this context, the impact of social media on the public policy making process is evaluated within the framework of various social events. Then, the reflection of disasters on social media through the 6 February 2023 Kahramanmaraş earthquakes and its impact on the public policy making process were analysed in the last section. As a result of the analysis, it has been determined that social media has a direct impact on the public policy making process such as making public opinion heard, agenda setting, policy demands and policy implementation.