Fecr Sûresinin tahlilî tefsiri
The analytical tafsir of Fecr Surah
- Tez No: 879577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED BAHAEDDİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tahlil, Fecr sûresi, Kur'ân-ı Kerim, Hz. Peygamber (s.a.v.), Tafsir, Analysis, Fecr surah, Qur'ân, Prophet Muhammad (s.a.v.)
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kur'ân-ı Kerim'in açıklanıp insanlara sunulması hususunda inzâlinden günümüze kadar farklı metodlar kullanılmıştır. Bunlardan birisi de Kur'ân-ı Kerim'in tahlilî tefsiridir. Dolayısıyla bu tezimizde biz de tahlilîni yapmaya çalıştığımız Fecr sûresini kaynaklara bağlı olarak açıklamaya çalıştık. Sûre otuz âyet olup, Mekke'de nâzil olmuştur. Mushaftaki sıralamasına göre seksen dokuz, inzâl sırasına göre onuncu sûre olup, Duhâ sûresinden önce, Leyl sûresinden sonra inzâl edilmiştir. Adını ilk âyette geçen ve“Tan yerinin ağarması ve şafak”anlamına gelen fecr isminden almıştır. Yeminle başlayan sûre Âd, Semûd ve Firʿavn kavimleri gibi tarihte Peygamberlerini yalanlayan bazı kavimlerin hususları anlatılırken, bunların başlarına gelen azap ve helakten bahsedilmiştir. İnsanların tabiatı gereği mala, servete aşırı düşkünlüğünden ve nimetle insanın imtihanından bahsedilirken, ahirete ait sıkıntılı günlere temas edilir. İyi ve kötü nefslerden bilgiler aktarılırken, bir gün her şeyin ortaya çıkacağı ve insanın yaptıklarını birer birer hatırlayacağı bilgisi verilir.
Özet (Çeviri)
Different methods have been used in the matter of explanation and presentation of Qur'an to the people from its revelation to today. The analysis and comment of Qur'an is one of them. Therefore we are trying to study for explaining Fecr Surah on which we are trying to analyse,by depending on the sources. Consisting of 30 verses of the Qur'ân, Surah was stated in Mecca. Being the 89th according to the gradation of Qur'ân and the 10th Surah as to the gradation of revelation, it was manifested before Duha Surah after Leyl Surah. It was named from Fajr which means“the dawn and break of the day”and was mentioned on the first verse. Surah beginning with oath, while it was telling the cases of some tribes who were refuting the prophets of the history like Ad, Thamud and Paraoh; it was mentioned about torment and ruin of them. While mentioning about challenge of person on blessing, being excessive fortune hunter, goods by human nature;it is touched with a rainy day belonging to the after life. As the information is relayed from good and bad personalities, the information is given on remembering of humans's done one by one and anything to emerge one day.