Çeşitli dokuma makinalarının sistem karşılaştırmaları ve üretim analizleri
System comparisons and production analysis of various weaving machines
  1. Tez No: 87959
  2. Yazar: ONUR DURU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. R. TUĞRUL OĞULATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma makinaları, mekikli dokuma makinaları, mekikçikli dokuma makinaları, kancalı dokuma makinaları, hava ve su jetli dokuma makinaları. VIII, Weaving machines, shuttle looms, projectile looms, rapier looms, air and water jet looms. IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Çeşitli Dokuma Makinalarının Sistem Karşılaştırmaları Ve Üretim Analizleri Onur DURU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Doç.Dr.R_Tuğrul OĞULATA Yıl: 1999, Sayfa: 168 Jüri : Doç.Dr.R.Tuğrul OĞULATA YrdDoç.Dr.Nihat ÇELİK Yrd.Doç.Dr.Fatma GÖKTEPE Günümüzde, diğer endüstri alanlarında olduğu gibi tekstil endüstrisi ve bu sahanın önemli bir parçası olan dokuma makinaları endüstrisi de teknolojik gelişmelerden etkilenmektedir. Çalışmada, tekstil alanında hızlı ilerleyen teknolojiden doğrudan etkilenen dokuma makinalarının fonksiyonel sistemleri incelenmiştir. Dokuma makinaları endüstride başlıca atkı atma sistemlerine göre sınıflandırılmaktadır. Bunlar; mekikli, mekikçikli, kancalı, havajetli ve su jetli makinalardır. Ülkemizde tamamı ithal edilen dokuma makinalarının sistem özellikleri, verimleri, üretim performansları incelenmiştir. Dokuma makinaları için önemli husus uygulama alanları ve seçim kriterleridir. Tekstil işletmelerinde kullanılan dokuma makinesi tipleri tipleri ve bu makinaların tercih nedenleri anlatılmıştır. Bazı örneklemeler göz önüne alınarak dokuma makinalarının çalışma şartları, ayarlan, verimleri ve üretilen kumaş kalite değerleri karşılaştırılmıştır. İlaveten Türkiye tekstil sektörü mevcut dokuma makinaları kapasitesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS System Comparisons And Production Analysis Of Various Weaving Machines Onur DURU DEPARTMENT OF TEXTDLE ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr.R. Tuğrul OGULATA Year: 1999, Pages: 168 Jury : Assoc.Prof.Dr.R. Tuğrul OGULATA Ass.Prof.Dr.Nihat ÇELİK Ass.Prof.Dr.Fatma GÖKTEPE Today, industries of the textile and weaving machinery are influenced by the technological improvements as well as the other industries. In this study, functional systems of weaving machines which are directly influenced from high technology, have been analyzed. Weaving machines are mainly classified according to their weft insertion system in the industry. These are called as shuttle looms, projectile looms, rapier looms, air jet and water jet looms. The systematical properties, efficiency and production performance of these machines, all of which are imported to Turkey, have been analyzed. The important concepts for weaving machines are their application areas and criterias for preference. In this study, the most common type of looms used in weaving mills and reasons for their preferences have been explained. Considering some examples their operating conditions, settings, efficiencies and qualities of woven grey and finished fabrics were compared. In addition the current capacity of weaving machines in Turkish textile industry was analyzed.