Harran ovası koşullarında pamukta Thrips tabaci Lind. (Thysanoptera: Phripidae) populasyonunun bitki gelişimine ve kütle verimine etkisinin belirlenmesi
Determination of the efect of thrips lind. (Thysanoptera: Thripidae)population on the cotton plant development and yield in Harran plan conditions
- Tez No: 87960
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Thrips tabaci Lind, Pamuk (Gossypium hirsutum L.), Harran ovası, GAP
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, yapılan sörvey ve kurulan denemelerle, Harran ovasında, T. tabaci hin, pamuk bitkisinin gelişmesine ve kötlü verimine etkisi araştırılmıştır. 1996-1998 yıllarında yapılan sörveylerde, T. tabaci populasyonu her yıl aynı yoğunlukta gelişmemiş, yoğunluğunun yüksek olduğu yıllarda, ekonomik olarak ürün kayıplarına neden olabilecek seviyenin üzerine çıkmıştır. Yapılan bitki, parsel ve tarla denemelerinde bitkinin temel gelişim döneminde, T. tabacfmn. populasyon yoğunluğunun artışıyla orantılı olarak, bitkide tarak gelişmesi, koza gelişmesi gerilemiş, açılmış koza sayısında ve kütlü veriminde düşüşler olmuştur. T. tabaci populasyonu, bütün denemelerde, teknik talimatta % 15 bulaşık bitki olarak belirtilen Ekonomik Zarar Eşiğinin çok üzerine çıkmıştır. T. tabaci populasyonunun, bu eşiğin üzerine çıktığı bir çok karakterde oluşan ürün kaybı bir ilaçlama için hesap edilen ürün miktarının altında olmuştur. T. tabaci populasyonunun 4-5 adet/yaprak seviyesi üzerinde geliştiği bitkilerde kütlü veriminde oluşan kayıplar, bir ilaçlama için hesap edilen kütlü miktarının üzerinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Thrips tasaci Lind. on cotton plant development and yield were investigated by survey and established trials in Harran plain. Throughout the survey period in 1996 and 1998, T. tabaci population was not develop at the same denstiy in every year. When the high population was occured the economic yield losses was resulted. In basic plant growth stage regarding to T. tabaci population increasing, square and boll development retrograded, number of opened boll and yield decreased in plant, plot and field experiments. In all trials, T. tabaci population was exceed Economic Injury Threshold (EIT) described by tecnical directions as 15 % infested plant. In many characters when the T. tabaci population exceed this EIT, yield losses was lower than the cost the of the yield estimated for one spraying. In the plants, increases of T. tabaci population over 4-5 individuals/leaf the estimated yield losses was much more than the yield quantity estimated for one spray Key Words :Thrips tabaci Lind., Cotton (Gossypium hirsutum L.), Harran Plain, GAP