Bitki gelişim düzenleyicilerinden supertonikin patlıcanda aphis gossypii glower (homoptera: aphididae) on eggplant
The Effect of application supertonik to aphis gossypii glover (homoptera: aphididae) on eggplant
  1. Tez No: 88003
  2. Yazar: AHMET GÜLTEKİN KOŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RIFAT ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Supertonik, Aphis gossypü, Patlıcan, Kalıtsal üreme yeteneği
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
oz YÜKSEKLİSANS TEZİ BİTKİ gelişim düzenleyicilerinden SUPERTONİK'İN PATLICANDA Aphis gossypü Glover (Homoptera: Aphididae) ÜZERİNE ETKİLERİ Ahmet Gültekin KOŞKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Yıl: 1999, Sayfa: 45 Jüri :Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY :Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR :Doç. Dr. Selim ÇETİNER Çalışmada patlıcanda zararlı Aphis gossypü Glover (Homopter: Aphididae)'ye bitki gelişim düzenleyicilerinden Supertonik'in etkisinin olup olmadığı araştınlmıştır. Bu amaçla Supertonik'in üç farklı dozu (25, 50, 75 cc/100 İt su) şeklinde uygulanarak kontrol ile karşılaştınlmıştır. Sonuç olarak Supertonik'in etkileri 25 cc'de kontrole benzer bulunurken, 50 ve 75 cc'lerde A gossypffmn ergin öncesi dönemlerinin yaşam süresinde bir uzama görülürken erginlerin yaşam süreleri önemli ölçüde kısalmıştır. 50 ve 75 cc'de A gossypü bireylerinde ölüm oranlarının kontrole göre % 50'nin üzerinde artış gösterdiği belirlenmiştir. Denemede ayrıca Supertonik uygulanan bireylerden ergin döneme ulaşanların nimfleri hormon uygulanmamış patlıcan yapraklarına aktarılarak beslenmiş ve bunlar üzerinde herhangi bir etkinin olup olmadığı gözlenmiştir. Sonuçta bu bireylerin gelişme süreleri kontrole göre bir farklılık göstermemiş, ancak ölüm oranlarında 50 ve 75 cc'de belirgin bir artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE EFFECT OF APPLICATION SUPERTONİK TO Aphis gossypii Glover (Homoptera: Aphididae) ON EGGPLANT Ahmet Gültekin KOŞKAN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNTVESITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY Yıl: 1999, Sayfa: 45 Jury :Doç. Dr. M. Rifat ULUSOY :Prof. Dr. A. Faruk ÖZGÜR :Doç. Dr. Selim ÇETİNER In this study, it was studied if there was an effect of Supertonik from plant growth regulators to harmful Aphis gossypii Glover (Homopter: Aphididae). To find out this, three different kinds of Supertonik with three different dosages were compared with the control in this way 25, 50, 75 cc/100 It water. As a result the life span of of the mature ones has decresed considerably, although the life span of pre mature phases of A gossypii at 50 and 75 cc has increased, where as the effect of Supertonik at 25 cc were found to be smilar to the control. It has been found that death rate of A. gossypii at 50 and 75 cc has increased 50 % in relation to the control group. However, the nymphs of the indivduals that have been given Supertonik and that reached to the mature phase have been fed by transferring them to the leaves of the eggplant which haven't been given any hormones and any effects upon these have been observed. In the end, the development time of these individuals have differed from that of the control group but there has been considirable deaths at 50 and 75 cc. Key worsd: Supertonik, Aphis gossypii, eggplant, Intristic rate of increase n