Cumhuriyet Dönemi'nde mimarlık akımları ve Adana'daki yansımaları
Architectural trends in Republic Period of Turkey and their reflections on Adana city
- Tez No: 88002
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Adana Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı, Türk Mimarlık Akımları, Republic Period Turkish Architecture of Adana, Turkish Architecture Trends
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi Türk mimarlığı ele alınarak, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel ortama bağlı olarak mimarlığın gelişim süreci araştırılmıştır. 19. yüzyıl Osmanlı Dönemi dahil olmak üzere, 1900'lerin başlarında bir arayış içerisine girdiği gözlenen Türk Mimarlığının ilk elli yıllık dönemi ele alınarak, Birinci Ulusal Mimarlık Akımı, Rasyonel-Fonksiyoncu ve Kübist Mimarlık Akımları ile İkinci Ulusal Mimarlık Akımları dönemleri dahilinde incelenmiştir. Cumhuriyet Döneminde, Türkiye'de ortaya çıkan mimari akımların perspektiflerinden bakılarak Adana İlindeki Cumhuriyet Dönemi yapılan incelenmiş bu yapılardaki mimari özelliklerinin yansımaları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Architecture in Republic Period is handled, where development of architecture related to the economical, social, political and cultural conditions of Turkey, are examined in details. 19th Century Ottoman Architecture with a 50 years period of Turkish Arhitecture beginning with 1900' s has been searched in sequence; First National Architecture Trend, Rational-Functional and Cubist Trends finally Second Rational Architecture Trend are all investigated. Looking through the perspective of Turkish Republic Period Trends, the architecture in Adana City during these periods are established according to the architectural properties of above mentioned Trends.