Pamuk bitkisinde (gossypium hirsutum L.) M1 ve M2 döl kuşaklarında kobalt 60'ın mutasyon etkilerinin araştırılması
Investigations on the mutation effects of cobalt 60 in M1 and M2 generations of cotton plants (gossypium hirsutum L.)
  1. Tez No: 88007
  2. Yazar: AHMET KUŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY GENCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossipyum hirsitum L, Gamma Işını, Mutasyon islam, Mutagen
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz DOKTORA PAMUK BİTKİSİNDE {Gossypium hirsutum L.) M! ve M2 DOL KUŞAKLARINDA KOBALT 60'IN MUTASYON ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI AHMET KUŞDEMIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Oktay GENÇER Yd: 1999, Sayfa: 115 Jüri : Prof.Dr. Oktay GENÇER Prof.Dr. Hasan GÜLCAN ProfDr. Mustafa OĞLAKÇI Bu araştırma, Kobalt 60 (Co^)'ın farklı radyasyon dozlarının, Gossypium hirsutum L. türü içindeki Çukurova 1518 çeşidinin, M] ve M2 döl kuşaklarındaki önemli morfolojik, fizyolojik ve teknolojik özellikleri üzerine olan etkilerim incelemek, oluşan genetik varyasyon ve mutantlan belirlemek için yapılmıştır. Denemede, gamma ışının yedi farklı dozu (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300 gray) ile ışınlanmış olan Çukurova 1518 çeşidinin tohumlan materyal olarak kullanılmıştır. Tohumların ışınlanması Ankara Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi, Nükleer Tarım Bölümü Işınlama Ünitesinde yapılmıştır. Araştırma sonuçlarından, Mj döl kuşağında uygulanan gamma ışını dozları; çıkış ve yaşayan bitki oranının azaldığı, bitki boyunu kısalttığı, odun dalı sayısının azaldığı, taraklanma ve çiçeklenmenin geciktiği, bitki koza sayısının azaldığı, koza kütlü pamuk ağırlığının düşük dozlarda arttığı; koza tohum sayısı ve bitki veriminin azaldığı, çırçır randımanın ve fertil bitki oram azaldığı; taşır bitki sayısının arttığı; 100 tohum ağırlığında ve lif kopma dayanıklılığında artış olduğu saptanmıştır. Çalışmanın M2 döl kuşağında, incelenen özellikler yönünden geniş bir genetik varyasyonun oluştuğu saptanmış; yararlı mutantlar, M3 ve daha sonraki döl kuşaklan çahşmalannda kullanılmak üzere seçilmiş ve izole edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATIONS ON THE MUTATION EFFECTS OF COBALT 60 IN Ml AND M2 GENERATIONS OF COTTON PLANTS (Gossypium hirsutum L.) AHMET KUŞDEMİR DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Oktay GENÇER Year: 1999, Pages: 115 Jury : Prof.Dr. Oktay GENÇER ProfDr. Hasan GÜLCAN Prof.Dr. Mustafa O?LAKÇI This study was carried out to determine the effects of the different Cobalt 60 dosages on the morphological, phsyological and fiber technological characteristics and to determine the genetic variations and the mutants in the M] and M2 generations, obtained by the seeds of Çukurova 1518 variety {Gossypium hirsutum L.) exposed by seven doses of gamma radiation, 0, 50, 100, 150, 200, 250 and 300 gray. The radiations of the seeds were done in Nuclear Agriculture Department of the Ankara Nuclear Research and Education Center. In the M ] generation of the trial it was found that while the emerging and the surviving plant ratios, number of vegetative branches, height of the plants number of bolls of the plants, number of the fertile plants, number of the seeds in the boll, seed cotton weight of the plants ginning percentage were decreased; the number of unfertile plants; 100 seed weight and fiber strength were increased; and squaring and flowering were detained by the gamma radiation. In the M2 generation of the trial a big genetic variation was found for the investigated characteristics and useful mutants were selected and isolated for the M3 and the later generations. Key Words : Cotton, Gossypium hirsutum L., Gamma radiation, mutation breeding, mutagenesis n