Noniyonik grup içeren yeni oksim bileşiklerinin bu bileşiklerin metal komplekslerinin sentezlenmesi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterisation of novel oxime compounds containing nonionic group and their metal complexes
  1. Tez No: 88006
  2. Yazar: MÜKERREM KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: geçiş metali, noniyonik, metal kompleks, v/c-dioksim, transition metal, nonionic, metal complexes, v/'c-dioxime It
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz DOKTORA TEZİ NONİYONİK GRUP İÇEREN YENİ OKSİM BİLEŞİKLERİNİN, BU BİLEŞİKLERİN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZLENMESİ VE KARAKTERİZASYONU MUKERREM KURTOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl : 1999 Sayfa: 85 Jüri : Prof. Dr. Hamit BOZTEPE : Doç. Dr. Osman SERÎNDAĞ : Doç. Dr. Şaban PAT AT : Yrd. Doç. Dr. Bilgehan GÜZEL Teknikte, boya sanayiinde ve biyolojik mekanizmaların aydınlatılmasında model bileşik olarak kullanılan ve antitumor etkisinden dolayı kanser araştırmalarında da önem kazanan v/c-dioksimler ve stereoizomerleri her geçen gün daha fazla ilgi çekmektedir. Literatürlerde de çok sayıda bulunan v/c-dioksimler ve metal komplekslerine yeni ilaveler yapmak, bu alandaki çalışmalara faydalı olması bakımından, literatüre kazandırmak bu çalışmaların amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla, etilen glikol-O-glioksim dihidroklorür, tetraetilen glikol-O-glioksim dihidroklorür, 4-(ll-kloro-3,6,9-trioksaundesiloksi)fenilaminoglioksim ve di[4-(ll- kloro-3,6,9-trioksaundesiloksi)fenilamino]glioksim ligandları ve bunların Ni(II), Cu(ll) ve Co(TI) ile oluşturulan metal komplekslerinin yapılan çeşitli spektroskopik ve analitik metodlarla karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF THE NOVEL OXIME COMPOUNDS CONTAINING NONIONIC GROUP AND THEIR METAL COMPLEXES MUKERREM KURTOGLU DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Selahattin SERİN Year : 1999, Pages: 85 Jury : Prof. Dr. Hamit BOZTEPE : Doç. Dr. Osman SERİNDA? : Doç. Dr. Şaban PAT AT : Yrd. Doç. Dr. Bilgehan GÜZEL The v/c-dioximes and their stereoisomers are of great importance in terms of their use in dye industry, in lighting of biological mechanisms as model compound and in medical studies due to their anti tumor effect. Addition of novel v/c-dioximes and their metal complexes to literature in order to be used by researcher in this area forms the aim of this work. In that respect, ethylene glycol-O-glyoxime dihydrochloride, tetraethylene glycol-O-glyoxime dihydrochloride, 4-(l l-chloro-3,6,9-trioxaaundeciloxy)phenylamino glyoxime and di[4-(ll-chloro-3,6,9-trioxaundeciloxy)phenylamino]glyoxime ligands and their Ni(ll), Cu(Il) and Co(II) complexes have been synthesized. The structures of the ligands and their metal complexes have been characterized by using various spectroscopic techniques and analytical methods.