سيكولوجية الطفل في شعر أحمد شوقي
Ahmet Şevki'nin şiirinde çocuk psikolojisi / Child psychology in Ahmet Shawki's poetry
  1. Tez No: 880080
  2. Yazar: SELMA DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir, Ahmed Şevki, çocuk, edebiyat, psikoloji, Poetry, Ahmed Shawki, children, literature, psychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Edebiyatın her çeşidi tüm zamanlarda insanların kişilikleri için sağlam bir psikolojik yapı oluşturmak veya kendilerinde etki bırakan psikolojik hali yansıtmak için başvurdukları insani bir ihtiyaç olmuştur. Bundan dolayı edebiyatı diğer farklı alanlardan farklı ele alıp incelemek imkansız gibi bir şeydir. Geçmiş zamanlarda çocukluk kavramının hiçbir önemi ve değeri olmadığı için çocuklara, cinsiyet ve yaşadığı toplumun örf ve kültürlerine göre yetişkin muamelesi yapılıyordu. Kız çocuğu küçük yaştaki bir kadındır ve bu esasa göre davranış ortaya koyar. Etrafındakilerde onunla önce genç bir kız sonra da olgun bir kadın gözüyle muamele ederler. Erkek çocuk ise küçük yaştaki bir adamdır ve kendisinden bu esasa göre davranış ortaya koyması beklenir. Böyle bir çocuk yetişkinlerin bulunduğu meclislere ve çarşılara götürülür ve kendisiyle bilinç seviyeleri ve yapılan konuşmanın ne ölçüde farkında olduğu veya olmadığı önemsenmeksizin konuşulurdu. Bu araştırmada kalemini çocukluk hakkında değil, çocuk ve çocukluk hakkında yazan şair Ahmed Şevki'nin şiirlerindeki çocuk psikolojisi incelenmiştir. Girişin ardından çocuk edebiyatını tanıtıp tarihsel olarak inceleyerek gelişiminden bahsedeceğiz. Bu edebiyat tarih boyunca pek çok gelişme geçirerek bildiğimiz şekliyle günümüze kadar gelmiştir. Daha sonra birinci bölümde çocukluğa psikolojik açıdan değinildi; psikolojik çocukluğu doğum öncesi dönem, beşik dönemi ve bebeklik dönemi olarak ayırmak mümkün. Ve erken çocukluk. İkinci yıldan altıncı yılın sonlarına, geç dönem çocukluktan yetişkinliğe kadar. Ayrıca psikolojinin edebiyatla ilişkisi ve dinamiksel duyusal aşama da dahil olmak üzere çeşitli aşamalara ayrılan dilsel aşamanın çocuk ruhunun gelişimine yaptığı etki hakkında da konuşuldu. İkinci bölümde Ahmed Şevki'nin öne çıkan eserlerinden ve çocuk şiirinin gelişimindeki rolünden bahsettik. Aynı şekilde çocuk şiirlerinin özellikleri ve temaları, çocuklara ait şiirlerinin konuları, çocuk şiirinin eğitsel içeriği, çocuğun dil psikolojisi, ses ve sembol olguları, şiirinde hayvanların diliyle anlatılan hikaye de ele alındı. Araştırmayı eleştirmenlerin Ahmed Şevki'nin çocuk şiirleri üzerine yaptıkları eleştiri ve görüşleri ile sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
Literary production of any kind is a human need, which is used by human beings in order to build a solid psychological structure of their personality or to reflect their psychological state, therefore it is not possible to separate literature from other fields. Because literature is a language, a collective behaviour, a language close to human beings that has lasted and will last throughout time, from the individual to the individual or to the whole humanity. Therefore, reading literary works from a psychological perspective provides us with a lot of information and benefits that we can use in building civilisations and generations. Many writers, both Eastern and Western, who trust their pen and their words, use them for the benefit of humanity, especially children. This has a very important role in the construction of the human spirit. This study analyses the psychology of children in the poetry of the poet Ahmed Shawki, who used his pen to write for children and childhood, not about childhood. The study was carried out according to a plan in which, after the Introduction, we started with children's literature in Arabic literature and its most important pioneers, its status and writing indicators, the history of the emergence of children's literature and its literary characteristics, the most important pioneers of children's literature in Arabic literature and their characteristics, and forms of poetry for children. In the second part, the relationship between psychology and literature, the evolution of the individual's psyche from the linguistic stage to the intellectual, mental and psychological stage, the influence of poetry and literature on maturity and taste for poetry, and the desired educational goals of children's poetry were evaluated. Then the strategy and psychology of Ahmed Shawki's children's poetry, his role in the emergence and development of children's poetry, the characteristics and themes of children's poetry, the educational content of children's poetry, the linguistic psychology of the child, the word psychology, phonetic and symbolic phenomena in his poetry, and the story of animals in his poetry were discussed and the research was concluded with the opinions of the authors on Ahmed Shawki's children's poetry.