Patlıcanda fusarium solgunluğuna karşı salisilik asit, trifluralin ve ölü fusarium kültürü ile dayanıklılığın teşviki
Induction of resistance of eggplant to fusarium wilt disease with salicyclic acid, trifluralin and fusarium dead culture
- Tez No: 88009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: dayanıklılığın teşviki, patlıcan, solgunluk hastalığı, £-1, 3- glukanaz, induced resistance, eggplant, wilt disease, B-l, 3-glucanase II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ PATLICANDA FUSARİUM SOLGUNLUĞUNA KARŞI SALISÎLÎKASİT, TRİFLURALÎN VE ÖLÜ FUSARİUM KÜLTÜRÜ İLE DAYANIKLILIĞIN TEŞVİKİ DİLEK KÜÇÜKKÖMÜRCÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışmam : Doç. Dr. Ali ERKILIÇ Yıl: 1999, Sayfa: 35 Jüri : Doç. Dr. AH ERKILIÇ Doç. Dr. İbrahim ORTAŞ Doç. Dr. Yeter CANIHOŞ Patlıcanda solgunluk hastalığına sebep olan FOL' e karşı biyotik ve abiyotik faktörler kullanılarak dayanıklılığın teşviki çahşıhmşür.Trifluralin patlıcanda solgunluk hastalığı etmeni FOL' un in vitro' da miselyal gekşirnini 2mM dozda %58.064 oranında azaltmıştır. Bu etkinliği trffluralrrîın lmM,ve 0.5mM dozları sırasıyla %41.935 ve %32.258 oranıyla izlemiştir. Bununla birlikte, bütün uygulamalar FOL'ün sıvı kültür ortamındaki miselyal kuru ağırlığını arttırmıştır. Ancak bu uygulamalar sıvı kültür ortamında miselyal gelişimi teşvik etmiş tir. Biyotik ve abiyotik faktörlerin hiçbirisi patlıcan fidelerinin gövde uzunluğu ve yaprak sayısı üzerinde teşvik edici bir etkiye sahip olmamıştır. Trifluralin uygulamasının İmM, 2mM dozlan 0.2 ve 0.4 hastalık indeks değeriyle Fusarium solgunluğunun ortaya çıkışında belirgin bir azalmaya neden olmuştur. Fusarium ölü kültürü FOL' un hastalık gelişimi üzerinde 0 hastalık indeks değeriyle en etkili bulunmuştur. S A her iki dozunda 0.5 ve İmM hastalık gelişimi üzerine 1 hastalık indeks değeri ile aym etkiye sahip olmuştur. Patlıcanda B-l,3-glukanaz aktivitesi bütün biyotik ve abiyotik faktörler kullamldığm.da, kontrol bitkilere kıyasla artmıştır. Enzim seviyesi kontrol bitkilerde 0.156 bulurken, trifluralin uygulanan bitkilerin İmM, 2mM dozlarında sırasıyla 0.325 ve 0.326 bulunmuştur. Diğer uygulamalarda da benzer sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INDUCTION OF RESISTANCE OF EGGPLANT TO FUSARIUM WILT DISEASE WITH SALICYCLIC ACID, TRIFLURALIN AND FUSARIUM DEAD CULTURE DÎLEK KÜÇÜKKÖMÜRCÜ DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Ali ERKILIÇ Year: 1999, Page: 35 Jury : Assoc. Prof. AH ERKILIÇ Assoc. Prof. İbrahim ORTAŞ Assoc. Prof. Yeter CANIHOŞ Induction on plant resistance by biotic and abiotic factors against Fusarium wilt disease in eggplants was investigated Trifluralin at the dosage of 2mM repressed the mycelia growth of FOL at level of 58.064%. However, all treatments tested did not reduce the mycelial dry weight of FOL in liquid culture medium. This application induced the mycelial growth in the liquid culture medium. All biotic and abiotic factors tested did not have stimulatory effects on stem length and leaf number of eggplant seedlings. Trifluralin applications at ImM and 2mM dosages also caused a marked reduction in the appearance of Fusarium wilt disease of eggplant with 0.2 and 0.4 disease index. Fusarium dead culture was found the most effective on FOL disease development with 0 disease index. Application of S A at both dosages 0.5mM and ImM had the same effect on the disease development with 1 disease index value, fi-1,3- glucanase activity in the eggplants was increased with the all biotic and abiotic factors used, compared to control plants. The enzyme level was 0.325 and 0.326 in trifluralin treated plants at ImM and 2mM dosages, respectively, while in control plants 0.156. Similar results were obtained from the other applications.