Orta Toroslarda Büyükeceli (Gülnar)-Yeşilovacık (Silifke) dolayının tektono-stratigrafi birimleri ve bölgenin yapısal evrimi
Tectono-stratiraphic units of Büyükeceli (Gülnar)-Yeşilovacık (Silifke) area in the central taurus region and their tectonic evolution
- Tez No: 88018
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİT DEMİRKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta Toroslar, Silifke, Tektono-Stratigrafi, Yapısal Evrim, Central Taurus, Silifke, Tectono-Stratigraphy, Tectonic Evolution. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
oz DOKTORA TEZİ ORTA TOROSLAR'DA BÜYÜKECELİ (GÜLNAR) - YEŞİLOVACIK (SİLİFKE) DOLAYININ TEKTONO-STRATİGRAFİ BİRİMLERİ VE BÖLGENİN YAPISAL EVRİMİ Jüri Selim ÖZALP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Yıl: 1999, Sayfa: 167 Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL (Başkan) Prof.Dr. Erdal KEREY (Üye) Doç.Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Üye) Orta Toroslar'da; Silifke, Anamur ve Gülnar ilçeleri arasında kalan alanda yürütülen bu çalışmada; Neojen istifine temel oluşturan birimlerde; stratigrafi, kaya türü, metamorfizma, yapısal özellikler açısından birbirinden farklı havzaları temsil eden ve birbiriyle tektonik ilişkili iki tektonik birlik ayırtlanmıştır. Bunlar“Geyikdağı Birliği”ile ilk kez bölgede bu çalışmayla ortaya konan“Görbiyesdağı Birliği”dir. Görbiyesdağı Birliği, inceleme alanı içerisinde Üst Kretase yaşlı Sipahili formasyonu ile temsil edilirken, Geyikdağı Birliği kendi içerisinde Ovacık Tektonik Dilimi ve Araca Tektonik Dilimi olmak üzere iki tektonik dilimi içermektedir. Ovacık Tektonik Dilimi içerisinde; Orta-Üst Kambriyen yaşlı Işıklı, Üst Kambriyen-Ak Ordovisiyen yaşlı Ovacık, Alt Silüriyen yaşlı Eğripınar ve Hırmanlı, Üst Silüriyen-Alt Devoniyen yaşlı Karayar, Alt Devoniyen yaşlı Sığırcık, Orta Devoniyen yaşlı Büyükeceli, Üst Devoniyen yaşlı Akdere, Üst Permiyen yaşlı Kırtıldağı ve Orta-Üst Triyas yaşlı Kuşyuvasıtepe formasyonları yüzeylemektedir. Araca Tektonik Diliminde ise; İnfra-Kambriyen yaşh Emirgazi, Üst Devoniyen yaşlı Akdere, Alt Karbonifer yaşlı Korucuk, Üst Permiyen yaşlı Kırtıldağı, Üst Triyas yaşlı Murtçukuru, Ak Jura yaşlı Yanışlı, Orta Jura-Ak Kretase yaşlı Tokmar ve Üst Kretase-Üst Paleosen yaşlı Hayvandağı formasyonları yüzlek vermektedir. Ayrıca Üst Kretase yaşlı Ofiyohtli Kanşık tektonik dokanaklı olarak bölgede gözlenmektedir. Görbiyesdağı ve Geyikdağı birliklerindeki birimler, örtü çökellerini oluşturan Alt Miyosen yaşh Tepeköy ve Çavuşlar ile Orta Miyosen yaşh Mut formasyonları tarafından açısal uyumsuzlukla üzerlenmektedir. Bölgedeki en genç birimleri oluşturan Kuvaterner yaşh oluşuklar tüm birimleri açısal uyumsuzlukla örtmektedir. Geç Triyas'ta etkin olan Erken Alpin orojenezi süresince Ovacık Tektonik Dilimi Araca Tektonik Dilimi üzerine itilmiştir. Erken Paleosen-Erken Eosen zaman aralığında etkin olan Orta Alpin orojenezi süresince ise kuzeydeki Görbiyesdağı Birliği güneydeki Geyikdağı Birliği üzerine bindirmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilen yapısal verilere göre, bölgenin genel olarak yaklaşık kuzeybatı-güneydoğu yönlü sıkıştırma kuvvetlerinin etkisinde kaldığı ve buna bağlı olarak kuzeydoğu-güneybatı gidişti bindirme ve ters faylar ile kıvrım eksenlerinin geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS TECTONO-STRATIGRAPHIC UNITS OF BUYUKECELI (GÜLNAR) - YEŞİLOVACIK (SİLİFKE) AREA IN THE CENTRAL TAURUS REGION AND THEIR TECTONIC EVOLUTION Selim OZALP DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL Year: 1999, Pages: 167 Jury : Prof.Dr. Cavit DEMİRKOL (Head) Prof.Dr. Erdal KEREY (Member) Assoc.Prof.Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ (Member) This investigation was carried out around Silifke, Anamur and Gülnar areas in the Central Taurides where two tectonic units, which tectonically correspond eachother and form a basement to Neogene sequence, were distinguished. These tectonic units metamorphically, stratigraphically, lithologically and structurally demonstrate different basin origin. These units are“Geyikdağı Unit”and“Görbiyesdağı Unit”that is the first time recognized within this study. While the Görbiyesdağı Unit is represented by Upper Cretaceous Sipahili formation, the Geyikdağı Unit is divided into two tectonic slices as being Ovacık and Araca tectonic slices. In the Ovacık Tectonic Slice the following formations crop out; Middle-Upper Cambrian Işıklı, Upper Cambrian-Lower Ordovician Ovacık, Lower Silurian Eğripınar and Hrrmanli, Upper Silurian-Lower Devonian Karayar, Lower Devonian Sığırcık, Middle Devonian Büyükeceli, Upper Devonian Akdere, Upper Permian Kırtüdağı, and Middle-Upper Triassic Kuşyuvasrtepe formations. In the Araca Tectonic Slice the following formations are observed; Infra-Cambrian aged Emirgazi, Upper Devonian Akdere, Lower Carboniferous Korucuk, Upper Permian Kırtüdağı, Upper Triassic Murtçukuru, Lower Jurassic Yanışlı, Middle Jurassic-Lower Cretaceous Tokmar, Upper Cretaceous-Upper Paleocene Hayvandagi. Moreover, Ophiolitic Melange was tectonically emplaced in the region during Late Cretaceous. The Görbiyesdağı and the Geyikdağı units are unconformably overlain by Lower Miocene age Tepeköy and Çavuşlar formations which are assumed to be cover deposits, and Middle Miocene Mut formation. Quaternary deposits overlie the older units with angular unconformity in the styudy area. The Ovacık tectonic slice thrusted on the Araca tectonic slice during the Late Triassic when the Early Alpine orogenesis was active. The northerly Görbiyesdağı unit thrusted on the southerly Geyikdağı unit during Early Paleocene-Early Eocene when the Middle Alpine Orogenesis was active. As a result of the structural data obtained whrthin this study, approximately northwest- southeast trending compressional tectonic regime, which caused formation of northeast-southwest trending fold-thrust axis, and reverse faults, affected the area.