Elektromanyetik alanların insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileri
Hazards of EMF's on the people
- Tez No: 88019
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM KIYMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alanlar, insan sağlığı, anket tekniği 111, Electromagnetic fields, people's health, inquiry technique IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELEKTROMANYETİK ALANLARIN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ZARARLİ ETKİLERİ Sergül ÖZÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman Prof Dr. Kerim KIYMAÇ Yıl: 1999, Sayfa: 87 Jüri : Prof. Dr. Kerim Kıymaç Jüri : Prof. Dr. Amirullah Mamedov Jüri : Doç. Dr. Bekir Özçelik Çalışmamızın temel amacı uzun süreli elektromanyetik alanlara maruz kalan kişilerin sağlıkla ilgili problemlerini saptamaktır. Bu çalışmada yüksek gerilim hatlarına yakın ve uzak yerlerde yaşayan insanlarla görüşülmüştür. Verilen yanıtlar birbiriyle karşılaştırılmıştır. 10 soru içeren bir anket formu Adana'da yaşayan 74 aile üzerinde, 5 Mart- 20 Mayıs 1998 tarihleri arasında uygulanmıştır. Her bir ailede birden fazla kişi bulunduğundan, değişik yaşlarda toplam 279 kişi sorgulanmıştır. Uygulanan ankete verilen yanıtlar, bir“Tablolama”programı olan (MS Excell) ile analiz edilmiş ve sonuçlar tablolar halinde sunulmuştur. Yüksek gerilim hatlarının 20-30 metreye kadar yakınında oturan kişiler ve daha uzakta oturan kişiler arasında, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalp rahatsızlıkları, solunum yolu enfeksiyonları, kol ve ayak ağrıları ve tansiyon dengesizliği yönünden karşılaştırma yapıldığında; birinci gruptakilerin bu rahatsızlıklardan şikayet etme oranı, ikinci gruptakilere göre istatistiksel olarak önemli ölçüde yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS HAZARDS of KMI 's ON THE PEOPLE Sergül ÖZÇELİK DEPARTMENT OF PHYSICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Kerim KlYM AC Year: 1999, Page: 87 Jury : Prof. Dr. Kerim Kıymaç Jury : Prof. Dr. Amirullah Mamedov Jury : Doç. Dr. Bekir Özçelik The basic purpose of our study is the health problems of the people who are exposed to time varying electromagnetic fields. The work is done by polls made on take people who are living close to or far from the high voltage lines. The results obtaind for those people are compared with each other. The poll included 10 questions and was applied to 74 families living in Adana between March 5- May 20 1998. In every family more than one person have been questined and hence at various ages a total of 279 people inculuded. Then the answers have been analyzed by using a MS Excell program and the results are presented in tables. We have found out that the people who are living close to the high voltage lines up to 20-30 meters have more health problems. The results explicitly show that headache, neurological problems, heart problems, respiratory infections, high blood pressure and aches on the legs and arms, are more pronounced for the people living close to the high voltage AC lines then those living far from the lines.