Konya-Meram Hatunsaray Mahallesi tarım arazilerindeki su kaynaklarının sulama suyu kalitesi yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of water resources in Konya-Meram Hatunsaray district agricultural lands in terms of irrigation water quality
- Tez No: 880232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MELİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sodyumluluk, sulama, sulama suyu kalitesi, toprak tuzluluğu, tuzluluk, Irrigation, irrigation water quality, salinity, sodium content, soil salinity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışma Konya ili Meram ilçesi Hatunsaray Mahallesi'nde tarım alanlarının sulanmasında kullanılan sulama kuyularından alınan su örneklerinin kalite yönünden değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, sulama yapmak için kullanılan kuyulardan örnekleme yoluyla su örneği ve bu kuyulardan sulama yapılan tarım alanlarından da 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinlikten toprak örneği alınmıştır. Alınan örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal analizleri yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmanın sonunda; bölge topraklarının çoğunun tınlı (L) ve killi tınlı (CL) bünyede olduğu görülmüştür. Toprakların pH değeri 7,94- 9,10 arasında EC değerleri ise 242-857 µmhos/cm arasında bulunmuştur. Alınan su örneklerinin EC değerlerinin 198-772 µmhos/cm arasında değiştiği, pH değerlerinin ise 6,91-8,38 arasında olduğu görülmüştür. Suların tuzluluk sınıfı değerleri C2S1(orta tuzlu-düşük sodyumlu) sulama suyu sınıfında çıkmıştır. Tarım alanlarında tuzluluk probleminin görülmemesi için drenaj sistemleri kurulmalı, mevcut drenaj kanallarının ise bakım ve onarımları mutlaka periyodik olarak yapılmalıdır. Bölgede gerekli kültürel tedbirler alınarak sonraki yıllarda yaşanabilecek tuzluluk sorununun önüne geçilebileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the quality of water samples taken from irrigation wells used to irrigate agricultural areas in Hatunsaray District of Meram district of Konya province. In the study, water samples were taken by sampling from the wells used for irrigation, and soil samples were taken from 0-30, 30-60 and 60-90 cm depth in the agricultural areas irrigated from these wells. Some physical and chemical analyzes of the samples taken were evaluated. At the end of the study; It has been observed that most of the soils in the region are loamy (L) and clay loam (CL) in texture. The pH value of the soil was found to be between 7.94 and 9.10, and the EC values were found to be between 242 and 857 µmhos/cm. It was observed that the EC values of the water samples taken varied between 198-772 µmhos/cm, and the pH values were between 6.91-8.38. The salinity class values of the waters are in the C2S1 (medium saline-low sodium) irrigation water class. In order to prevent salinity problems in agricultural areas, drainage systems should be established, and existing drainage channels should be maintained and repaired periodically. It is envisaged that the salinity problem that may occur in the following years can be prevented by taking the necessary cultural measures in the region.