613 numaralı Rusya meselesi adlı ayniyat defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
The transcription and evaluation of the ayniyat book numbered Russia issue number 613
  1. Tez No: 880234
  2. Yazar: VİLDAN ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayniyat, Defter, Rusya Meselesi, Osmanlı, Rus, Ayniyat, Registry, Russian Question, Ottoman, Russian
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Türk-Rus İlişkilerinin kökeninin İstanbul'un fethinden bile öncesi ticari bağlarla başlandığı bilinmekle beraber, diplomatik ve siyasi ilişkilerinin başlangıcının 16. yüzyılda Kazan ve Astarhan'ın Ruslar tarafından ele geçirilmesi ile başladığı görülmektedir. 17. yüzyıldan itibaren ise iki devlet arasında karşılılık esasına dayalı askeri ve diplomatik münasebetler meydana gelmiş, peş peşe savaşlar dönemi ise 18. yüzyılın sonunda Küçük Kaynarca Antlaşmasının imzalanması ile başlamıştır. 18. yüzyılın son çeyreğinde imzalanan bu antlaşma ile 19. yüzyıl Osmanlı-Rus Harplerinin de teması da çizilmiştir. Bu açıdan iki devletin 19. yüzyıldaki ilk karşılaşmaları 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaş'ı ile birlikte gerçekleşmiştir. Bu amaçla çalışmanın konusunu oluşturan 613 Numaralı Rusya Meselesi Adlı Ayniyat defteri bu harbin 11 Ekim - 8 Kasım 1828 tarihlerini kapsaması bakımından önem taşımaktadır. Sadaret Kaymakamı tarafından cephelerde görevli yetkililere gönderilen ve savaşın bir aylık sürecini yansıtan tezkire suretlerinin yer aldığı bu defterde, savaşta gerçekleştirilen cephelerdeki atamaların, iaşe temininin, asker tedarikinin, esirlerin ve firarilerin durumu ve savaşın genel seyri hakkında bilgilere yer verilmiş ve defterin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although it is known that the origins of Turkish-Russian relations began with commercial ties even before the conquest of Istanbul, it is seen that the beginning of diplomatic and political relations began with the capture of Kazan and Astarhan by the Russians in the 16th century. From the 17th century onwards, military and diplomatic relations between the two states were established on the basis of reciprocity, and the period of successive wars began with the signing of the Treaty of Küçük Kaynarca at the end of the 18th century. With this treaty signed in the last quarter of the 18th century, the theme of the 19th century Ottoman-Russian Wars was also drawn. In this respect, the first encounters of the two states in the 19th century took place with the Ottoman-Russian War of 1828-1829. For this purpose, the Ayniyat book numbered 613, titled Russia Matter, which constitutes the subject of this study, is important in terms of covering the dates of October 11-November 8, 1828 of this war. In this ledger, which contains the copies of the memoranda sent by the Sadaret Kaymakam to the officials in charge at the fronts and reflecting the one-month period of the war, information about the appointments, food supply, military supply, the situation of prisoners and deserters, and the general course of the war was given and the ledger was transcribed.