Yenişehirlizade Halit Eyüp hayatı, sanatı ve eserleri
Yenişehirlizade Halit Eyüp's life, art and works
- Tez No: 880266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yenişehirlizade Halit Eyüp, Ara Nesil, Yeni Türk Edebiyatı, Yenişehirlizade Halit Eyüp, Ara Nesil, Contemporary Turkish Literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yenişehirlizade Halit Eyüp Hayatı Sanatı ve Eserleri Bu çalışma, II. Abdülhamit zamanında ismi çok da ön plana çıkmamış bir isim olan Yenişehirlizade Halit Eyüp'ün hayatına, eserlerine odaklanır. Halit Eyüp, yazın hayatına mecmua ve gazetelerle giren bir muharrir olarak döneminin başarılı isimlerinden biridir. Türk edebiyatının Ara Nesil dönemi içinde, toplamda 12 eser veren Halit Eyüp'ün biyografi, İslami, ilmi makale, roman ve şiir türlerinde yazdığı görülür. Bunun yanında çeviri üzerine de eserleri mevcuttur. Bu eserler yazarın hayatıyla ilişkilendirilerek dil, üslup ve muhteva bakımından incelenir. Tüm bu bilgiler ışığında Halit Eyüp'ün sanatı da incelenir.
Özet (Çeviri)
Yenişehirlizade Halit Eyüp's Life, Art and Works This study focuses on Yenişehirlizade Halit Eyüp's life and works, a figure whose name had not much come into prominence during the reign of Abdulhamid II. Halit Eyüp is one of prospering names of his time who started his writing career as an author in journals and newspapers. Within the Intermediate Generation of New Turkish Literature, Halit Eyüp produced twelve works in total in biography, Islamic publishing, scholarly article, novel and poems. Further, he also has certain translations. By associating with life of the author, this study examines his works in terms of language, rhetoric, and content. In the light of the obtained data, Halit Eyüp's skills are also examined in this study.