COVID 19 pandemisinin finansal tablolar üzerine etkilerinin incelenmesi: BİST tekstil sektörü üzerine bir uygulama
Investigation of the effects of the COVID 19 pandemic on financial statements: An application on BIST textile industry
  1. Tez No: 880398
  2. Yazar: YUNUS EMRE BAŞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ELDEN ÜRGÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Tablolar, Finansal Tablolar Analizi, Tekstil, COVID-19, Financial Statements, Financial Statement Analysis, Textile, covid-19
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Finansal tablolar, başta işletme sahipleri ve ortakları, yöneticiler, yatırımcılar, kredi kuruluşları, rakipler, devlet, alıcı ve satıcılar gibi ilgili tüm çıkar gruplarına kendi istekleri doğrultusunda alacakları kararlarda veriler sunan tablolardır. Bu verilerin ekonomik kararlarda kullanılabilecek faydalı bilgilere getirilebilmesi için finansal analize tabi tutulması gerekmektedir. Finansal analiz, muhasebenin fonksiyonları arasında yer alan, işletme içi ve dışı ilgililere bilgi sağlayan önemli bir göstergedir. İşletmelerin finansal yapısının gelişimini ortaya koymaktadır. Finansal tabloların, finansal analiz teknikleriyle analiz edilmesi ile işletmenin finansal tablo kalemleri arasındaki ilişkiler incelenir, yorumlanır ve işletmenin geçmiş verileri ya da sektör işletmeleriyle karşılaştırmalar yaparak bir takım yargılara varılması faaliyetleridir. Finansal tablolara ilişkin analiz, kurumların geçmiş performanslarını ortaya koymakla birlikte, gelecekte yapılması gereken faaliyetlerin planlanmasında önemli bir işlevi yerine getirmektedir. COVID 19 virüsü sağlık krizi olarak kalmamış, hem küresel boyutta hem de Türkiye ekonomisi açısından etkilerinin olduğu görülmektedir. Pandemiden olumlu etkilenen sektör sayısı az olurken, çok sayıda sektör olumsuz etkilendiği ve bu sektörler arasında tekstil alanının da bulunduğu söylenebilir. Gerek ülke içerisinde gerek uluslararası kısıtlamaların bir etken olduğu değerlendirilmektedir. Çalışma kapsamında, tekstil sektöründe yer alan 22 tesktil firmasının 2016-2023 yılları arasındaki finansal tabloları kullanılmıştır. Bu tablolara ilişkin analizler, oran (rasyo) analizi yapılmıştır. Net kar marjı, aktif karlılık oranı ve öz kaynak karlılık oranları bağımlı değişken; cari oran, borçlanma oranı, stok devir hızı ve kısa vadeli yabancı kaynak oranı bağımsız değişken olarak belirlendi müteakiben regrasyon ve kolerasyon analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı 2019 yılında ortaya çıkan COVID 19 virüsünün tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarının finansal tablolarına etkilerini finansal analiz teknikleriyle incelemektir.
Özet (Çeviri)
Financial statements are statements that provide data to all relevant interest groups such as business owners and shareholders, managers, investors, credit institutions, competitors, government, buyers and sellers in the decisions they will take in line with their own wishes. These data need to be subjected to financial analysis in order to bring useful information that can be used in economic decisions. Financial analysis is an important indicator that is among the functions of accounting and provides information to internal and external stakeholders. It reveals the development of the financial structure of enterprises. By analyzing the financial statements with financial analysis techniques, the relationships between the financial statement items of the enterprise are examined, interpreted and some judgments are made by making comparisons with the past data of the enterprise or sector enterprises. While the analysis of financial statements reveals the past performance of institutions, it fulfills an important function in planning the activities to be carried out in the future. COVID 19 virus has not remained as a health crisis, and it is seen that it has effects both globally and in terms of Turkey's economy. While the number of sectors positively affected by the pandemic has been small, it can be said that many sectors have been negatively affected and textile is among these sectors. Both domestic and international restrictions are considered to be a factor. Within the scope of the study, the financial statements of 22 Decktil companies in the textile sector between 2016 and 2023 were used. The analyses related to these tables, ratio (ratio) analysis were performed. Net profit margin, asset profitability ratio and equity profitability ratios were determined as dependent variables; current ratio, borrowing ratio, inventory turnover rate and short-term foreign resource ratio were determined as independent variables, and regression and correlation analysis were performed. The aim of this study is to examine the effects of the COVID 19 virus that emerged in 2019 on the financial statements of companies operating in the textile sector using financial analysis techniques.