The representations of space in the poetry of women poets of the First World War: Jessie Pope, Katharine Tynan, and Vera Brittain
Birinci Dünya Savaşı kadın şairlerinin şiirlerinde mekânın temsili: Jessie Pope, Katharine Tynan ve Vera Brittain
- Tez No: 880419
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Jessie Pope, Katharine Tynan, Vera Brittain, Mikhail Bakhtin, Gaston Bachelard, Doreen Massey, Kronotop, Sanatsal (Şiirsel) Mekân, Eşik Kronotopu, Soyut mekân, İç ve Dış Mekân ve Domestik Mekân, Space, Jessie Pope, Katharine Tynan, Vera Brittain, Mikhail Bakhtin, Gaston Bachelard, Doreen Massey, Chronotope, Poetic Space, Threshold Chronotope, Abstract Space, Internal and External Space, Domestic Space
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu tezin amacı, Jessie Pope'un War Poems (1915), Katharine Tynan'ın Flower of Youth: Poems in War Time (1917) ve Vera Brittain'ın Verse of a V.A.D. (1918) başlıklı şiir koleksiyonlarında mekân temsillerini Mikhail Bakhtin'in“kronotop”kavramı, Gaston Bachelard'ın“şiirsel mekân”kavramı ve Doreen Massey'in“Sosyal Domestik Mekân”anlayışı olmak üzere üç kuramcının mekânsal perspektiflerine dayandırarak incelemektir. Çalışma, bu kadın şairlerin entelektüel, sosyal, mesleki ve psikolojik deneyimlerine uygun olarak çeşitli mekan biçimlerini nasıl resmettiği ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Ayrıca, savaş şiirlerinde mekânı zamandan referans alarak tasvir etmenin, bu kadın şairlerin duygu, bakış açısı, fikir ve düşüncelerini aktarma ve yansıtmada etkili bir teknik olabileceğini savunmaktadır. Tez, kadınların savaş şiirinde mekan tasvirinin, bu kadın şairlerin tasvirlerinin ve deneyimlerine tepkilerinin ve Birinci Dünya Savaşı'nın kadın olarak onlar üzerindeki etkisinin son derece önemli ve tamamlayıcı bir bileşeni olabileceği sonucuna varmıştır. Çalışma, mekan kullanımının savaşa ve savaşın kadınlar ve onların yazıları üzerindeki etkisine nasıl önemli bir tarihsel katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda, eşik kronotopu, iç ve dış mekan, ev içi mekan ve soyut mekan gibi çeşitli mekan biçimlerini kullanarak kadınların deneyimlerinin ilgili diğer konularla nasıl kesiştiğinin yeniden değerlendirilmesi için bir fırsat sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the representations of space in Jessie Pope's War Poems (1915), Katharine Tynan's Flower of Youth: Poems in War Time (1917) and Vera Brittain's Verse of a V.A.D. (1918), based on the spatial perspectives of three theorists: Mikhail Bakhtin's concept of“chronotope”, Gaston Bachelard's notion of“poetic space”, and Doreen Massey's understanding of“social domestic space”. It also analyses the role and function of spatial representations in the war poems of the three selected women poets as a significant part of their response and critique of war. Thus, it attempts to figure out how these war poems portray various forms of space in accordance with their intellectual, social, professional, and psychological experiences as a part of women's literary works during the time of war. This study argues that depicting space with reference to time in their war poetry can be an effective technique to convey and reflect their feelings, viewpoints, ideas, and thoughts. This study concluded that the depiction of space in women's war poetry might be an extremely significant and integral component of these women poets' portrayal and response to their experiences and the influence of the First World War on them as women. The study illustrates how the utilization of space can make a substantial historical contribution to war and its influence on women and their writing. It also provides an opportunity for a reconsideration of how women's experiences intersect with other issues that are relevant by employing various forms of space, such as the chronotope of the threshold, internal and external space, domestic space, and abstract space.