Turistik desinasyonlarda sosyal taşıma kapasitesinin değerlendirilmesi:hasankeyf örneği
Assessment of social carrying capacity in tourist desti̇nasyons:hasankeyf example
- Tez No: 880424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDUN DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Hasankeyf, Sürdürülebilirlik, Sosyal Taşıma Kapasitesi, Turistik Destinasyon, Turizm, Hasankeyf, Sustainability, Social Carrying Capacity, Touristic Destination, Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Turistik destinasyonlarda taşıma kapasitesi genellikle ziyaret edilecek bölgedeki turist sayısına dayanmaktadır. Taşıma kapasitesi, bir turistik merkezin veya destinasyonun aynı anda kaç turistin ziyaret edilebileceğini belirlemektedir. Dolayısıyla taşıma kapasitesi turistik merkezde veya destinasyonda bulunan otellerin, restoranların, ulaşım araçlarının ve diğer tesislerin turistlerin ihtiyaçlarını karşılaması için gerekli olan altyapı ve kaynaklara sahip olma kapasitesidir. Turistik destinasyonlardaki taşıma kapasitesi, birkaç faktöre bağlamak mümkündür. Bu faktörler arasında destinasyonun büyüklüğü, halkın veya turistlerin çevre üzerindeki etkisi, turistik merkezin çektiği turist sayısı, mevcut ulaşım olanakları, konaklama tesislerinin kapasitesi, kalitesi ve sayısı gibi faktörler bulunmaktadır. Taşıma kapasitesi turistik çekim merkezi için sorun olabilmektedir çünkü bazı bölgeler popüler turistik noktalar haline geldikten sonra yoğunluk artabilir ve taşıma kapasitesini aşabilirler. Bu durumda, altyapının, ulaşım sistemlerinin veya turistik tesislerin artırılması veya yönetimiyle ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, turistik destinasyonlar, sürdürülebilir turizm ilkelerine uygun olarak taşıma kapasitelerini etkin bir şekilde yönetmeli ve aşırı turizm baskısından kaçınmalıdır. Bu çalışmada, taşıma kapasitesi üzerinde durularak taşıma kapasiteleri açıklanmış ve popüler bir turistik merkez haline gelen Hasankeyf'in taşıma kapasitesi ile ilgili analizler yapılmıştır ve taşıma kapasitesinin ne kadar önemli olduğu vurgulanmak istenmiştir. Özellikle sit alanı olarak koruma altına alınan alanlarda ziyaretçilerin yarattığı etkilere yönelik yerel halka etkisini ve taşıma kapasitesinin belirlenmesi, kaynaklara zarar verilmemesi yönünden önemli bir araçtır. Turistik gezi sırasında oluşan yerel halk ve turist arası ilişkinin sosyal ve kültürel anlamda etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, taşıma kapasitesinin aşılıp aşılmadığı konusunu Hasankeyf açısından ele alınmaktır. Araştırmada, yerel halk üzerinde anket tekniği kullanılmıştır. Yerel halk üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın evrenini Hasankeyf'te yaşayan yerel halkın toplam merkez nüfusu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Carrying capacity in tourist destinations is generally based on the number of tourists in the region to be visited. Carrying capacity determines how many tourists can visit a tourist center or destination at the same time. Therefore, carrying capacity is the capacity of hotels, restaurants, transportation vehicles and other facilities in the tourist center or destination to have the infrastructure and resources necessary to meet the needs of tourists. It is possible to attribute the carrying capacity in tourist destinations to several factors. These factors include factors such as the size of the destination, the impact of the public or tourists on the environment, the number of tourists attracted by the tourist center, available transportation facilities, capacity, quality and number of accommodation facilities. Carrying capacity can be a problem for a tourist attraction because after some areas become popular tourist spots, density may increase and exceed the carrying capacity. In this case, problems may arise regarding the increase or management of infrastructure, transportation systems or tourist facilities. Therefore, tourist destinations should effectively manage their carrying capacity in accordance with sustainable tourism principles and avoid excessive tourism pressure. In this study, carrying capacities were explained by focusing on the carrying capacity, and analyzes were made regarding the carrying capacity of Hasankeyf, which has become a popular tourist center, and it was aimed to emphasize how important the carrying capacity is. Determining the impact on the local population and the carrying capacity of the impacts created by visitors, especially in areas protected as protected areas, is an important tool in preventing damage to resources. An attempt has been made to reveal the social and cultural impact of the relationship between local people and tourists that occurs during a touristic trip. The aim of the research is to examine the issue of whether the carrying capacity has been exceeded from Hasankeyf's perspective. In the research, survey technique was used on local people. The population of the research conducted on local people consists of the total central population of local people living in Hasankeyf.