Sosyal-duygusal gelişim ve anksiyete açısından koro eğitiminin ortaokul öğrencileri üzerindeki rolü
The role of choir education in the social-emotional development and anxiety of middle school students
  1. Tez No: 880447
  2. Yazar: SÜLEYMAN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HİLMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Music, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Koro eğitimi, Müzik eğitimi, Sosyal anksiyete, Sosyal-Duygusal gelişim, Ahlaki gelişim
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu yüksek lisans tezi, ortaokul öğrencilerinde sosyal anksiyete ve sosyal-duygusal ve ahlaki gelişim üzerinde koro eğitiminin etkisini araştırmaktadır. Araştırmanın problemi, çağdaş toplumun karşılaştığı sosyal ve duygusal zorlukların bireylerin psikolojik gelişimini etkilediği ve bu etkinin eğitim ve sosyal yaşam gibi alanlara yansıdığı gerçeğinden yola çıkmaktadır. Bu bağlamda, araştırmanın amacı koro eğitiminin öğrencilerin sosyal kaygı düzeyleri ile sosyal-duygusal ve ahlaki gelişimlerine olan etkisini incelemektir. Araştırma, ön-test / son-test deney ve kontrol gruplu deneysel bir model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı köy okullarındaki ortaokul öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem, Kuşaklı Kemal Mert Cemiloğlu Ortaokulu'nda kayıtlı 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak“Çocuklar için Sosyal Anksiyete Ölçeği”ve“Sosyal-Duygusal ve Ahlaki Gelişim Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, koro eğitimi alan ve normal müfredatla müzik derslerine devam eden deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında sosyal anksiyete düzeyleri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak, koro eğitimi alan öğrencilerin sosyal-duygusal ve ahlaki gelişimlerinde bazı olumlu etkiler görülmüştür. Özellikle, koro eğitimi alan öğrencilerin arkadaşlarıyla olan ilişkileri ve iş birliği yetenekleri üzerinde bazı olumlu etkiler gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma koro eğitiminin sosyal anksiyete ve sosyal-duygusal ve ahlaki gelişim üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığını ancak bazı ölçek maddeleri üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğunu göstermektedir. Önerilen gelecek araştırmalar, farklı bölgelerde ve zamanlarda benzer çalışmaların yapılması ve koro eğitiminin uzun vadeli etkilerinin daha detaylı bir şekilde incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis investigates the impact of choir education on social anxiety and social-emotional and moral development in middle school students. The research problem is grounded in the fact that contemporary society faces social and emotional challenges that influence individuals' psychological development, subsequently affecting domains such as education and social life. In this context, the aim of the study is to examine the effect of choir education on students' levels of social anxiety and their social-emotional and moral development. The research adopts a pre-test/post-test experimental design with control and experimental groups. The population of the study consists of middle school students enrolled in village schools in Reyhanlı district, Hatay, during the 2023-2024 academic year. The sample comprises 5th, 6th, 7th, and 8th-grade students from Kuşaklı Kemal Mert Cemiloğlu Middle School. Data collection tools include the“Social Anxiety Scale for Children”and the“Social-Emotional and Moral Development Scale.”According to the findings, there was no significant difference in social anxiety levels between students receiving choir education and those following the regular music curriculum. However, students undergoing choir education exhibited some positive effects on their social-emotional and moral development. Particularly, choir education positively impacted students' relationships with peers and their collaboration skills. In conclusion, this study indicates that choir education does not have a direct effect on social anxiety and social-emotional and moral development. However, it shows some positive effects on certain scale items. Recommended future research includes conducting similar studies in different regions and timeframes to further explore the long-term effects of choir education.