Effects of priming collective interestson affective polarization
Müşterek çıkarların duygusal kutuplaşma üzerine olan etkileri
  1. Tez No: 880548
  2. Yazar: MUSTAFA İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ERİŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Siyaseti, Duygusal kutuplaşma, Depolarizasyon, Çok partili sistemler, Duygular, Turkish Politics, affective polarization, depolarization, multi-party systems, emotions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 404
Özet
Bu tez çalışması, ortak çıkarların duygusal kutuplaşmayı nasıl etkilediğini incelemekte olup“Ortak çıkarlar duygusal kutuplaşmayı nasıl etkiler?”sorusuna yanıt aramaktadır. Öncelikle, iki yıl ara ile toplanmış anket verileri kullanılarak Türkiye'deki duydusal kutuplaşmanın ne seviyede olduğunu gösteren bir ölçüt oluşturulmuştur. Bilahare deney verisi kullanılarak bu kutuplaşmayı azaltması (depolarizasyon) muhtemel siyasal koşullar araştırılmıştır. Polarizasyon çalışması için iki hipotez test edilmiştir: H1 – Parti kimliklerinin gücü duygusal kutuplaşmayı belirlemektedir, ve H2 – Ideolojik kimliklerinin gücü duygusal kutuplaşmayı belirlemektedir. Depolarizasyon çalışması için dört hipotez test edilmiştir: H3 – Ortak tehlikelerin varlığı duygusal kutuplaşmayı azaltır, H4 – Sosyal eşitsizliklerin giderilmesi duygusal kutuplaşmayı azaltır, H5 – Siyasi seçkinlerin uzlaşıcı söylemleri duygusal kutuplaşmayı azaltır, ve H5 – Ortak ekonomik çıkarlar duygusal kutuplaşmayı azaltır. Değişkenlerin karşılıklı ilişkilerini belirlemek ve hipotezleri test için için regresyon modelleri kullanılmıştır. Kutuplaşma çalışmasında elde edilen sonuçlar H1 ve H2'i doğrulamakta olup Türk seçmenlerin parti ve ideolojik kimlikler üzerinden kutuplaştıklarını göstermektedir. Kutuplaşmayı azaltması muhtemel faktörlerle ilgi yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgular deney senaryolarının deneklerde yarattığı duygusal tepkimelerin kutuplaşmaya etki ettiğini göstermektedir. Ancak bu değişikliklerin deney guruplarında kontrol gurubuna göre istatistiki açıdan önemli bir fark yarattığına dair bir bulguya rastlanmamıştır. Bu çalışma duygusal kutuplaşmanın azaltılması çalışmalarına iki önemli katkıda bulunmaktadır. Öncelikle duygusal kutuplaşmanın azaltılmasının çıkar temelli belirleyicileri ve bu belirleyicilerin duygusal alt yapıları aynı anda araştırılmıştır. İkinci olarak çok partili bir sistemde duygusal kutuplaşmanın ölçülmesi partiler değil siyasal ittifaklar üzerinden yapılmış ve anket deneylerinin sosyal medya üzerinden yapıldığı literature katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines the influence of shared interests on affective depolarization, posing the question:“How do shared interests impact depolarization?”It first outlines the correlates of affective polarization using data from two surveys conducted two years apart. Subsequently, it investigates the political factors that may contribute to the depolarization using experimental data. Regarding the former, two hypotheses are tested: H1 - The strength of partisan identities exacerbates affective polarization, and H2 - The strength of ideological identities exacerbates polarization. As for the latter, four hypotheses are tested: H3 - Common threats reduce affective polarization, H4 - Reducing inequalities contributes to reducing affective polarization, H5 - Political elites' compromise rhetoric reduces affective polarization, and H6 - Shared economic interests reduce affective polarization. OLS regression models with robust standard errors are employed to test the affective polarization hypotheses. One-way ANOVA is utilized to test the results of the experiments. Findings indicate that Turkish voters are polarized along their partisan and ideological identities. Findings of the experiment reveal that discrete emotions influence differences in affective polarization; however, they do not furnish empirical evidence that these changes are significantly different from the control group. This study introduces two innovations in the investigation of depolarization. It simultaneously explores the shared-interest-based political determinants of depolarization and the emotional precursors of these determinants. Secondly, affective polarization is assessed using political alliances in a multi-party democracy, contributing to studies utilizing social media for experimental data collection.