Pelvik taban ve temporomandibular eklem fonksiyonelliğini etkileyen parametreler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between parameters affecting functionality of pelvic floor and temporomandibular joint
- Tez No: 880609
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN AKBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kadın, pelvik taban, temporomandibular eklem, fonksiyonellik
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, primer olarak pelvik taban ve temporomandibular eklem (TME) arasındaki ilişkinin fonksiyon bozukluğu, kas aktivasyonu, hareketlilik ve ağrı açısından incelenmesi; sekonder olarak ise olası ilişkiye neden olan aracı faktörlerin belirlenmesidir. Bu amaçlarla, dahil edilme kriterlerine uyan 60 gönüllü kadın pelvik taban, TME ve aracı faktörler açısından incelendi. Pelvik tabana özgü değerlendirmeler pelvik taban fonksiyon bozukluğu, pelvik taban kas aktivasyonu, sakroiliak eklem hareketliliği ve pelvik ağrı değerlendirmelerini; TME'ye özgü değerlendirmeler ise TME fonksiyon bozukluğu, masseter kas aktivasyonu, TME hareket açıklığı, klik varlığı ve TME ağrısı değerlendirmelerini içerdi. Aracı faktörler için ise, derin ön fasyal zincir üzerinde bulunan ve ilişkili olduğu düşünülen kasların kuvveti, esneklik, hassas nokta varlığı ve depresif belirti düzeyi değerlendirmeleri gerçekleştirildi. Çalışmanın sonucunda;“Pelvik Organ Prolaps Distres Envanteri-6”ile“Çene Fonksiyon Kısıtlanma Skalası20”arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki olduğu (p=0,024; r=0,291) ve bu ilişkinin %46'sının depresif belirti düzeyinin aracılık etkisi ile gerçekleştiği bulundu. Ayrıca, pelvik tabanın dinlenme esnasındaki ortalama kas aktivasyonu değeri (MRC) ile sol masseter kasının MRC değeri arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki bulunurken (p=0,004; r=0,364), bu ilişkide herhangi bir aracı faktörün etkisi olmadığı bulundu. Çalışmamızın sonuçları, TME fonksiyon bozukluğunun, depresif belirti düzeyinin aracılık etkisi ile POP ile ilişkili rahatsızlık düzeyini arttırdığını ve masseter kasının dinlenme esnasındaki aktivasyonunun artmasının aracı faktörlerin etkisi olmaksızın pelvik tabanın da dinlenme esnasındaki aktivasyonunu arttığını göstermektedir. Sonuçlarımız, pelvik taban fonksiyon bozukluğu olan hastalarda TME fonksiyonelliğini etkileyen parametrelerin de tamamlayıcı olarak incelenmesinin yararlı olabileceğini göstererek, bu bilgiyle gelecekteki çalışmalara ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
. The aim of this study is primarily to examine the relationship between the pelvic floor and temporomandibular joint (TMJ) in terms of dysfunction, muscle activation, mobility and pain, secondly it is to determine the mediating factors that cause the possible relationship. For these purposes, 60 volunteer women who met the inclusion criteria were examined in terms of pelvic floor, TMJ and mediating factors. Pelvic floor-specific evaluations included pelvic floor dysfunction, pelvic floor muscle activation, sacroiliac joint mobility and pelvic pain; TMJ-specific evaluations included TMJ dysfunction, masseter muscle activation, TMJ range of motion, presence of clicks, and TMJ pain. For mediating factors, the strength of the muscles located on the deep frontal fascial chain and thought to be related, flexibility, presence of tender points and depressive symptom level were evaluated. As a result of the study, it was found that there was a weak positive relationship between the“Pelvic Organ Prolapse Distress Inventory-6”and the“Jaw Function Limitation Scale-20”(p=0.024; r=0.291) and 46% of this relationship was due to the mediating effect of the depressive symptom level. Additionally, while there was a weak positive relationship between the resting average muscle activation value (MRC) of the pelvic floor and the MRC value of the left masseter muscle (p = 0.004; r = 0.364), no mediating factor was found to have an effect on this relationship. The results of our study show that TMJ dysfunction increases the level of POP-related discomfort through the mediating effect of the level of depressive symptoms, and increased activation of the masseter muscle during rest also increases the activation of pelvic floor during rest, without the effect of mediating factors. Our results show that it may be useful to examine the parameters affecting TMJ functionality in patients with pelvic floor dysfunction as a complement, thus shedding light on future studies.