Afşin-Elbistan linyitlerinin sınıflandırılarak termik santralin performansı üzerindeki etkilerinin araştırılması
Classification of the Afşin-Elbistan lignites and determination of the effect of its on the power station
  1. Tez No: 88067
  2. Yazar: SUPHİ URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAKAN ONUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Coal quality control, slagging and sintering, impact strength of lignite, conditional simulation, stacking and blending n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Afşin-Elbistan(A) Termik Santrali'nin performansının düşük olmasının nedenlerinden birisi de yakıt olarak kullanılan linyitlerin kalitesini belirleyen sınırlayıcı parametrelerin yetersizliğidir. Bu çalışmada, Afşin-Elbistan(A) Termik Santralı ve Maden İşletmesinde, Maden ve Santral yetkilileri tarafindan sağlanan veriler ve tesiste yapılan deney sonuçlan değerlendirilerek, kömürün neden olduğu sorunlar araştırılmıştır. Satılabilir kömürün kalitesini belirleyen en önemli iki sınırlayıcı parametre Afşin-Elbistan linyitlerinin dayanım özellikleri ve ısıl değeri ile kül oram arasındaki orantıdır. Linyitlerin dayanımlarını belirleyebilmek için düzeltilmiş darbe dayanım deneyi adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Afşin-Elbistan linyitlerinin darbe dayanım değerleri %9.8 ile %56 arasında değişmektedir. Satılabilir linyitlerin ortalama darbe dayanım değeri %45 ve varyansı da %4 olmalıdır. Bu nedenle farklı özelliklere sahip linyitlerin harmanlanması gerekir. Kömür yatağı ara kesme olarak gidya tabakalarının bulunduğu üst damar ve ara kesme olarak kil tabakalarının gidya tabakasının yerini aldığı alt damar olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Şartlı modelleme yöntemi ile üst ve alt damarlar ayn modellenmiştir. Anahtar Kelimeler : Kömür üretiminde kalite kontrolü, termik santral kazanlarında curuflaşma ve kazan kirliliği, linyitin darbe dayanımı, şartlı modelleme, stoklama ve harmanlama
Özet (Çeviri)
The performance of the Afşin-Elbistan power station is not satisfactory. One of the reasons for the poor performance has to be seen in the insufficient limiting parameters for determining saleable lignite. In this study, the reasons of operating trouble in the power station produced by inadequate coal qualities have been investigated on the bases of the data supplied by administration of Afşin-Elbistan power station fcnd results of boiler tests. Impact strength and calorific value - ash content (dry bases) is very important as limiting parameters for determining the saleable coal specifications. In order to determine the impact strength of Afşin- Elbistan lignite a method named modified impact strength index (MISI) has been developed. The MISI of Afşin-Elbistan lignite vary between %9.8 and %56. The average and the variance of the MISI has to be %45 and ±%4 respectively. There is a need to blend lignite and the control the quality to be well, within the range modified in frame of this study. Seam is divided as upper seam, where the Gyttja Formation occurs as a sterile intercalation, and lower seam, where clay occurs instead of the Gyttja. Conditional simulation method is used to create two different seam models. Chevron stacking method is used to minimise the variances of quality parameters.