Otoyollarda güzergah seçimi
The Selection of route in motorway
- Tez No: 88068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otoyol, Güzergah Seçimi, Zemin Şartlan, Aktif Heyelan, Toprakkale-İskenderun Otoyolu
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ.. OTOYOLLARDA GÜZERGAH SEÇİMİ Nusret URMAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Altay ACAR Yıl 1999, Sayfa Jüri : Yrd. Doç. Dr. Altay ACAR Yrd. Doç. Dr. Hasan ÇETİN Yrd. Doç. Dr. Şaziye ABACI Bu çalışma, son 10 yıl içerisinde Türkiye' de yapımı hız kazanan otoyollarda güzergah seçimini özellikle heyelan sorunlarını kapsamaktadır. Güzergah seçimi esnasında sorunlu bölgelerin araştırması ile ilgili olarak dünyanın değişik yerleri için bazı araştırmalar yapılmış olmasına rağmen (Nilsen ve Wright, 1979; Anbalgan 1992, Pachauvi ve Pant 1992; Maharaj 1993) belli bir sistematik yöntem geliştirilememiştir. Güzergah seçiminde, emniyet-maliyet gibi faktörler dikkate alınarak yapılan projelerde güzergah boyunca bir dizi küçük yerleşim birimleri ile sanayi ve askeri tesis güzergahtan, yada güzergah bunlardan etkilenmiştir. Zemin koşulları ve yol standartları otoyol güzergah seçiminde önemli rol oynarlar. Genelde, aktif heyelan alanlarından kaçınılması mümkün değildir. Örneğin, engebeli bir arazide yapımı tamamlanan Toprakkale-İskenderun otoyolunda duraysız yamaçlar problemlere neden olmuştur. Bu çalışmada bu problemler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS THE SELECTION OF ROUTE IN MOTORWAYS Nusret URMAK DEPARTMEN OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assis.Prof. Dr.Altay ACAR Year : 1999, Page: Jury : Assis.Prof. Dr.Altay ACAR Assis.Prof. Dr.Hasan ÇETİN Assis.Prof. Dr. Şaziye ABACI This study contains the selection of route in motorways started to construct in Turkey and related to landslide problems within the last ten years. Although, many investigation around the would have done for the selection of route for the regions that have problems, but definite sistematic method cannot be developed (Nilsen ve Wright, 1979; Anbalgan 1992, Pachauvi ve Pant 1992; Maharaj 1993). In the selection of route, taking into consideration the factors like safety-cost along the route it seen that route selection is influenced by some small setlements, industries and military facilities mutually. Soil conditions and road standarts play an important role to select a route for a motorway. In general, it is not possible to avoide active landslide areas for example, the motorway between Toprakkale and iskenderun has been constructed, along a rugy topography, excavation process. These problems related to unstable slopes were investigated in this study. Key Words; Motorway, Selection of route, Conditions of soil, Active landslide, Toprakkale- İskenderun Motorway. II