Yaprak galerisineği, liriomyza trifolii (burgess) (dip.; agromyzidae)'nin parazitoiti diglyphus isaea (walker) (hym.; eulophidae)'nın biyolojisi, konukçu-parazitoit ilişkileri ve sera koşullarında etkinliği üzerind..
Investigation on biology, parasitoid-host relationship and efficacy of releasing greenhouse conditions of diglyphus isaea (walker) (hym.; eulophidae), parasitoid of leafminer liriomyza trifolii (burgess) ...
  1. Tez No: 88066
  2. Yazar: ASUMAN ULUBİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Liriomyza trifolü, Diglyphus isaea, biyolojik mücadele, sebze, örtüaltı, konukçu, parazitoit, Urtomyza trifolii, Diglyphus isaea, biological control, vegetables, greenhouses, host, parasitoid II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz DOKTORA Yaprak Galerisineği, Liriomyza trtfblii (Burgess) (Dip.; Agromyzidae)* nin Parazitoiti Diglyphus isaea (Walker) (Hym.; Eulophidae)'nın Biyolojisi, Konukçu - Parazitoit İlişkileri ve Sera Koşullarında Etkinliği Üzerinde Araştırmalar Asuman ULUBÎLÎR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU Yıl : 1998 Sayfa: 94 Jüri : Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU : Prof. Dr. Neşet KILINÇER : Doç. Dr. İsmail KARACA Bu çalışmada, örtüaltı sebze yetiştiriciliğinin önemli sorunlarından biri olan yaprak galerisineği, Liriomyza trifolü (Burgess) (Dip.; Agromyzidae)' nin parazitoiti Diglyphus isaea (Walker) (Hym.; Eulophidae)' nin etkinliği, laboratuvar ve sera koşullarında çalışılmıştır. Parazitoitin laboratuvar koşullarında beş farklı sıcaklıkta (15-35°C) ergin önce si toplam gelişme süresi saptanmış, yaşam çizelgesi oluşturulmuş ve eşey oranı saptanmıştır. Ayrıca parazitlemede yeğlediği konukçu dönemi belirlenmiş ve farklı konukçu yoğunluklarında parazitleme ve beslenme özellikleri araştırılmıştır. Salım çalışmalarında ise zararlı ile bulaşık fasulye, domates (güz üretimi), hıyar ve biber (ilkbahar üretimi) seralarında tek ve iki salım uygulamaları yapılarak, parazitoitin populasyon gelişmesi izlenmiş ve parazitleme oranları belirlenmiştir. Laboratuvar çalışmalarının sonuçlarına göre; parazitoitin ergin öncesi toplam gelişme süresi, sıcaklığa bağlı olarak 32.7 gün ile 9.7 gün arasında değişiklik göstermiştir. Parazitleme oranlan ise %31.5 ile %64.0 arasında değişmiştir. Eşey oranı, çalışılan tüm sıcaklıklarda erkeğe eğilimli olarak %77 ile %88 arasında belirlenmiştir. Dişi ergin ömrü 13.8 ile 24.1 gün, erkek ergin ömrü ise 10.8 ile 22.7 gün arasında saptanmıştır. D. isaea, yumurta bırakmak için konukçusunun II. ve III. larva dönemini yeğlemiş aynı zamanda beslenme yolu ile de konukçusunu öldürdüğü belirlenmiştir. Salım çalışmalarında konukçunun yoğunluğuna bağlı olarak parazitoitin 5-30 birey/l Om2 oranında, bir kez saliminin yapılmasıyla zararlıyı baskı altına alabildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Investigation on biology, parasitoid - host relationship and efficacy of releasing greenhouse conditions of Diglyphus isaea (Walker) (Hym.; Eulophidae), parasitoid of leafminer Liriomyza trifolii (Burgess) (Dip.; Agromyzidae) Asuman ULUBILIR DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof Dr. Erdal ŞEKERO?LU Year: 1998, Pages: 94 Jury : Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU : Prof. Dr. Neşet KILINÇER : Doç. Dr. Ismail KARACA In this study the efficacy of the parasitoid Diglyphus isaea (Walker) (Hym.; Eulophidae) on the leafminer, Liriomyza trifolii (Burgess) (Dip.; Agromyzidae) which is one of the main problems on vegetable in the greenhouses, was researched under laboratory and unheated greenhouses conditions. Total development time in 5 different temperatures (15-35°C) before maturity and the sex ratio of the parasitoid were determined and by these data the life table of D. isaea was prepared. Also the stages of larvae prefered during parasitization was found.Under different host density populations in addition to parasitization and feeding behavior on host were studied in order to numerical and functional respond of D. isaea. According to the result of the laboratory studies; total preadult development of the parasitoid changed between 32.7 days and 9.7 days depending on the temperature, also parasitation rates were changed between 31.5 % and 64.0 %. Sex ratio changed from 77 % to 88 % tending to male dominated population at all temperatures. The lifespans of the female and male adult were found between 13.8-24.1 days and 10.8-22.7 days respectively.lt was determined that IX isaea prefers 2 th and 3 th larvae stages of the host to lay egg, also killed by feeding on. The development of the parasitoid population and the ratio of parasitization were studied at the greenhouses which have suitable infestation under one or two times D. isaea released conditions on bean and tomato (grown in autum), cucumber and pepper (grown in spring). In the releasing studies, it was determined that the pest population could be suppressed by releasing once 5-30 parasitoid/10 m2.