Ateş yanıklığı etmeni (erwinia amylovora)'nin biyolojik mücadelesi üzerine bir araştırma
An Investigation on biological control of fire blight pathogen (erwinia amylovora)
  1. Tez No: 88069
  2. Yazar: GÜL ÜLKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erwinia amylovora, antagonist izolatlar, biyolojik kontrol, Erwinia amylovora, antagonist isolates, biological control
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ATEŞ YANIKLIĞI HASTALIĞI ETMENİ (Envinia amylovora) 'NİN BİYOLOJİK MÜCADELESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜL ÜLKE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BÎTİ KORUMA/FİTOPATOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Özden ÇINAR Yıl: 1999, Sayfa: 43 Jüri : Prof. Dr. Özden ÇINAR : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ : Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Bu çalışmada Envinia amylovora (Burr.) Winslow et al. 'nın neden olduğu ateş yanıklığı hastalığına karşı doğal epifitik baklcriycl izolatların antagonistik yetenekleri in vitro ve in vivo 'da araştırılmıştır. Adana, İçel, Niğde ve Karaman illerinde kurulmuş olan elma ve armut bahçelerindeki ağaçların yaprak, çiçek ve sürgünlerinden yapılan izolasyonlar sonucu toplam 250 adet bakteriyel aday antagonist izolat elde edilmiştir. Bu izolatlar, in vitro antagonistik aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla besi ortamı ve ham armut meyve dilimleri üzerinde testlenmişlerdir. Besi ortamı üzerinde test izolatlarının 28 tanesi inhibisyon zonu oluşturmuştur. En geniş inhibisyon zonu oluşturan 12 izolattan 9 tanesi %70' in üzerindeki bir etkiyle ham armut meyve dilimleri üzerinde E. amylovora' nın gelişimini engellemiştir. Aynı bakteriyel izolatlar In vivo antagonistik aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla Pyrus communis ev. Deveci (armut) ve Pyracantha sp. (ateşdikeni)'nin sürgünleri üzerinde testlenmişlerdir. Armut fidanları üzerinde, 6 antagonist izolat E. amylovora' 'nın sürgün enfeksiyonunu yaklaşık %80 oranında önlemiştir. Bu izolatlar ateş yanıklığı antagonist! olarak ispatlanmış Erwinia herbicola (GSPB 450) ve patojene karşı etkili Streptomycin sülfat (200ppm) kadar etki göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AN INVESTIGATION ON BIOLOGICAL CONTROL OF FIRE BLIGT PATHOGEN (Erwinia amylovora) GÜL ÜLKE DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Özden ÇINAR Year: 1999, Page: 43 Jury : Prof. Dr. Özden ÇINAR : Prof. Dr. M. Asil YILMAZ : Prof. Dr. Mehmet BİÇtCİ In this study, the in vitro and in vivo abilities of natural epiphytic bacterial isolates were searched against fire blight caused by Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al. A total of 250 bacterial candidate antagonist isolates were collected from leaves, blossoms and shoots of trees in apple and pear orchards established in Adana, İçel, Niğde and Karaman provinces. The isolates were tested on medium and immature pear fruits to determine their in vitro antagonistic activities. Twenty-eight isolates had inhibition zones on medium. Nine of 12 selected isolates that had the widest inhibition zones prevented the growth of E. amylovora with an efficiency of above %70 on immature pear fruit. The same bacterial isolates were tested on shoots of Pyrus communis ev. Deveci and Pyracantha sp. to determine in vivo antagonistic activities. On pear seedlings, 6 isolates prevented the shoot infections of E. amylovora at a rate of %80. These isolates showed effectiveness as Erwinia herbicola (GSPB 450) proved as antagonist of fire blight and Streptomycin sulfate (200 ppm).