Yaşlı bronşektazili hastaların denge, kognitif beceri, el fonksiyonları ve yaşam kalitesinin sağlıklı akranları ile karşılaştırılması
Comparison of balance, cognitive skills, hand functions and quality of life between elderly patients with bronchiectasis and healty peers
  1. Tez No: 880697
  2. Yazar: VENHAR HİLAL BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL DENİZOĞLU KÜLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: bronşektazi, yaşlı, denge, kognitif beceri, el fonksiyonları, bronchiectasis, elderly, balance, cognitive ability, hand functions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Çalışmamızın amacı; yaşlı bronşektazili bireylerin oluşturduğu deney grubu ve kronik solunum yolu hastalığı bulunmayan akranlarının oluşturduğu kontrol grubunda, solunum fonksiyonu, fonksiyonel kapasite, denge, kognitif beceri, el reaksiyon zamanı hızı ve el kavrama kuvveti, yaşam kalitesi parametrelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmekti. Çalışmamıza; Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, bronşektazi tanısı almış, 65 yaş ve üzerindeki 15 bronşektazili hasta ve de benzer kriterlerdeki 65 yaş üstü, kronik solunum yolu hastalığı bulunmayan, 15 yaşlı birey dahil edildi. Çalışmamız kapsamında; deney grubu 15 yaşlı bronşektazili birey, kontrol grubu kronik solunum yolu hastalığı bulunmayan 15 yaşlı birey olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Tüm bireylerin solunum fonksiyonları ''Solunum Fonksiyon Testi (SFT)'' ile, fonksiyonel kapasite değerlendirmesi ''30 Saniye Otur Kalk Testi'' ile, denge değerlendirmesi ''Nintendo Wii Fit Plus Sanal Gerçeklik Cihazı'' ile, kognitif becerileri ''Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOCA)'' ile, reaksiyon zamanı App-coo test aplikasyonundaki ''12- Kırmızı Kare Testi'' ile, el kavrama kuvveti ölçüm testi dinamometre ile, yaşam kalitesi ''Nottingham Sağlık Profili'' ile değerlendirildi. Çalışmamızda yaşlı bronşektazili bireylerin ve kontrol grubundaki bireylerin kilo haricindeki tüm demografik özelliklerinin birbirine benzer olduğu görüldü (p>0.05). Yaşlı bronşektazili grup ile kontrol grubu arasında egzersiz alışkanlığı ve sigara kullanım durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p0,05). Bireylerin kognitif becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılan ''Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği'' skoru, yaşlı bronşektazi grubunda daha az olup, yaşlı bronşektazi grubu ve kontrol grubu arasında istatiksel açıdan anlamlı fark bulundu(p0,05). Tüm bireylerin yaşam kalitesinin değerlendirildiği ''Nottingham Sağlık Profili'' anketinin ağrı, duygusal izolasyon, uyku, sosyal izolasyon, fiziksel aktivite ve enerji alt bölüm puanları ve iki ana bölümün toplam puanları, yaşlı bronşektazili grup ve kontrol grubunda benzer değerlerde bulundu ve grupların farkları istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı(p>0,05). Sonuç olarak çalışmamızda, yaşlı bronşektazili bireylerin denge, el reaksiyon hızı ve el kavrama kuvveti, yaşam kalitesi parametrelerinde, kontrol grubuna kıyasla azalma beklenirken anlamlı bir fark görülememiştir. Çalışmamızda yaşlı bronşektazili bireylerin fonksiyonel kapasite, kognitif beceri ve solunum fonksiyon parametre değerleri, literatürle de uyumlu olarak, beklenildiği üzere kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Yaşlı bronşektazili hastalarda fonksiyonel kapasitenin ve kognitif fonksiyonların değerlendirilmesi, yaşlı bronşektazili hastaların performansında artış sağlamayı amaçlayan tedavi programlarında ek bir girdi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to comparatively evaluate respiratory function, functional capacity, balance, cognitive skills, hand reaction time speed, hand grip strength and quality of life parameters in an experimental group of elderly individuals with bronchiectasis and a control group of their peers without chronic respiratory disease. In our study, 15 patients with bronchiectasis aged 65 years and older who were diagnosed with bronchiectasis in the Department of Chest Diseases, Bezmialem Vakıf University Faculty of Medicine Hospital, and 15 elderly individuals aged 65 years and older without chronic respiratory disease with similar criteria were included. Within the scope of our study; the experimental group was divided into two groups as 15 elderly individuals with bronchiectasis and the control group as 15 elderly individuals without chronic respiratory disease. Respiratory functions of all individuals ''Respiratory Function Test (PFT)'', functional capacity assessment was evaluated with ''30 Second Sit and Stand Test'', balance assessment was evaluated with ''Nintendo Wii Fit Plus Virtual Reality Device'', cognitive skills were evaluated with ''Montreal Cognitive Assessment Scale (MOCA)'', reaction time was evaluated with ''12- Red Square Test'' in App-coo test application, hand grip strength measurement test was evaluated with dynamometer, quality of life was evaluated with ''Nottingham Health Profile''. In our study, it was observed that all demographic characteristics of the elderly individuals with bronchiectasis and the individuals in the control group were similar except for weight (p>0.05). There was a statistically significant difference between the elderly bronchiectasis group and the control group in terms of exercise habits and smoking status (p0.05). The ''Montreal Cognitive Assessment Scale'' score, which was used to evaluate the cognitive skills of individuals, was lower in the elderly bronchiectasis group, and a statistically significant difference was found between the elderly bronchiectasis group and the control group (p0.05). The pain, emotional isolation, sleep, social isolation, physical activity and energy sub-section scores of the ''Nottingham Health Profile'' questionnaire, in which the quality of life of all individuals was evaluated, and the total scores of the two main sections were similar in the elderly bronchiectasis group and the control group, and the differences between the groups were not statistically significant (p>0.05). In conclusion, in our study, no significant difference was observed in the balance, hand reaction speed, hand grip strength and quality of life parameters of elderly individuals with bronchiectasis compared to the control group. In our study, functional capacity, cognitive skills and pulmonary function parameter values of elderly individuals with bronchiectasis were found to be lower compared to the control group, as expected, in accordance with the literature. Assessment of functional capacity and cognitive functions in elderly patients with bronchiectasis may provide additional input in treatment programmes aiming to improve the performance of elderly patients with bronchiectasis.