Sınırlandırılmış ters esnek kümeler ve karar vermeleri üzerine
On restricted inverse soft sets and decision-making
  1. Tez No: 880699
  2. Yazar: SEDA ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek küme, ters esnek küme, sınırlandırılmış ters esnek küme, ters esnek karar verme, Soft set, inverse soft set, restricted inverse soft set, inverse soft decision making
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Esnek kümeler belirsizlik içeren problemlerin çözümü için kullanılan matematiksel bir araçtır. Esnek küme parametreler kümesinin elemanlarını nesneler kümesinin alt kümeleriyle eşleştirir ters esnek küme ise nesneler kümesindeki elemanları parametreler kümesinin alt kümeleriyle eşleştirir. Tezimizin temelini oluşturan ters esnek kümeler birçok araştırmacı tarafından incelenen bir konu olmuştur. Ancak ters esnek kümelerin sınırlandırılması(kısıtlanması) literatürde eksik olan bir konudur. Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, esnek küme ve esnek kümeleri temsil eden esnek matrisler, ters esnek küme ve ters esnek matrislerin tanımları ve ilgili teoremler verilmiştir. İkinci bölümde sınırlandırılmış ters esnek küme ve ters esnek matrisler tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde bir küme yardımıyla oluşturulan ters esnek alt yapılar tanımlanıp ilgili teoremler açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ters esnek kümeler kullanılarak oluşturulan algoritmalar ve uygulamalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Soft sets are mathematical tools used to solve problems involving uncertainty. Soft sets map elements of the set of parameters to subsets of the set of objects, while inverse soft sets map elements of the set of objects to subsets of the set of parameters. Inverse soft sets, which form the basis of our thesis, have been a subject studied by many researchers. However, restricted inverse soft sets are a topic missing in the literature. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, soft sets and soft matrices representing soft sets, definitions of inverse soft sets and inverse soft matrices, and related theorems are given. In the second part, restricted inverse soft set and inverse soft matrices are defined. In the third chapter, inverse soft substructures created with the help of a cluster are defined and the relevant theorems are explained. In the fourth section, algorithms and applications developed using inverse soft sets are given.