Kemoterapi tedavisi gören yabancı hastalara verilen psikososyal desteğin tedavi sürecinde algılanan stres üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of psychosocial support given to foreign patients undergoing chemotherapy treatment on aggravated stress during the treatment process
  1. Tez No: 880703
  2. Yazar: HATİCE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Biyopsiko-sosyal Yaklaşım, Sağlık Turizmi, Psikolojik Sıkıntı, Psikiyatrik Hemşirelik, Tıbbi Onkoloji, Biopsycho-social Approach, Medical Tourism, Psychological Distress, Psychiatric Nursing, Medical Oncology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Doğan, H (2024). Kemoterapi Tedavisi Gören Yabancı Hastalara Verilen Psiko-Sosyal Desteğin Tedavi Sürecinde Algılanan Stres Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Sağlık turizmi, hastalar tarafından birincil hakları olan sağlık hizmetini en üst düzeyde hizmet alacakları ülkeyi tercih ederek gerçekleştirilmektedir. Kanser tedavisi medikal sağlık turizmi kapsamında çok sayıda kişi tarafından tercih edilmektedir. Psiko-sosyal destek kanser hastalarının tedavisine dahil edilmesi hastaların tedavi süreci için önem taşımaktadır. Bu çalışma kemoterapi tedavisi gören yabancı hastaların aldığı psiko-sosyal desteğin algıladıkları stres üzerindeki etkisini incelemek amacıyla niceliksel ve niteliksel olmak üzere karma tipte gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, Kocaeli'nde bulunan özel bir hastanenin kemoterapi ünitesine başvuran rastgele seçilmiş niceliksel ve niteliksel örneklem grubu olmak üzere 110 hastadan oluşmaktadır. Hasta tanılama formu, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve algılanan stres ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılmıştır. Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans, Oran, Minimum, Maksimum değerleri ve verilerin dağılımı Shapiro-Wilk Testi ile değerlendirilmiştir. Niceliksel verilerin üç ve üzeri grubun karşılaştırmasında Kruskall-Wallis testi; iki grup karşılaştırmasında Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Nicel veriler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da Spearman's korelasyon analizi kullanılmıştır. Hastaların algılanan stres puan ortalaması 16,97±7,27'dir ve hastaların algılanan stresi düşük seviyede bulunmuştur. Niteliksel araştırma sonucunda ise 2 ana tema (zorluk ve fayda), her bir ana temadan ise 3 alt tema (zorluk; maddiyat, iletişim hataları ve refakatçi eksikliği. Fayda; hızlı tanı ve tedavi şansı, erişim ve güven.) ortaya çıkmıştır. Sonuçlar doğrultusunda, psiko-sosyal desteğin kemoterapi tedavisine tedavinin bir parçası olarak eklenmesi gerektiği ve yabancı hastalar için psiko-sosyal destek yöntemlerinin geliştirilmesi gereken araştırmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Doğan, H. (2024). Investigation of the Effect of Psycho-Social Support Given to Foreign Patients Undergoing Chemotherapy Treatment on Perceived Stress During the Treatment Process. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Nursing, Master's Thesis. Istanbul. Health tourism is carried out by patients by choosing the country where they will receive the highest level of health service, which is their primary right. Cancer Treatment is preferred by many people within the scope of medical health tourism. The inclusion of psycho-social support in the treatment of cancer patients is important for the treatment process of patients. This study was carried out in a mixed type, quantitative and qualitative, in order to examine the effect of psycho-social support received by foreign patients undergoing chemotherapy treatment on their perceived stress. The working conditions consist of 110 patients, including a randomly selected quantitative and quality product group for the improvement unit of a private hospital in Kocaeli. Patient identification form, semi-structured interview form and perceives stress scale were used as data collection tools. NCSS (Number Crucher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Mean, Standard Deviation, Median, Frequency, Ratio, Minimum, Maximum values and the distribution of the data were evaluated by Shapiro-Wilk Test. Kruskall-Wallis test in the comparison of quantitative data in three or mor groups; Mann-Whitney U Test was used to compare the two groups. Spearman's correlation analysis was used to determine the relationship between quantitative data. The mean perceived stress score of the patients was 16,97±7,27 and the perceived stress of the patients was found to be at a low level. As a result of the qualitative research, 2 main themes (difficulty and benefit) and 3 sub-themes from each main theme (difficulty; materiality, communication problems and lack of companions. Benefit; chance of rapid diagnosis and treatment, access and trust.) has emerged. Based on the results, it is recommended that psycho-social support should be added to chemotherapy treatment as a part of the treatment and that psycho-social support methods should be developed for foreign patients.