Phaselis antik kenti su kemeri mimari değerlendirmesi ve koruma önerisi
Architectural evaluation and conservational proposalof phaseli̇s ancient city aqueduct
  1. Tez No: 880704
  2. Yazar: KİBAR CESUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA KADERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Phaselis, Su Kemeri, Roma mimarisi, Mimari koruma, Restorasyon, Phaselis, Aqueduct, Roman Architecture, Architectural Conservation, Restoration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
İnsanoğlunun yerleşik hayata geçişindeki en önemli unsur sudur. Tarihe baktığımızda medeniyetlerin nehir kenarlarına ve deltalara kurulduğunu ve toplumsal yaşamın her zaman suya bağımlı olduğu gözlemlenebilir. Suyolları da su kaynaklarından uzağa yerleşen medeniyetlerin suyu kendilerine getirmek ve depolamak için yaptıkları mühendislik harikalarıdır. Coğrafi koşullara göre suyollarının geçtiği yerlerde sarnıçlar, su kemerleri ve künkler inşa edilmiştir. Phaselis Antik Kenti MÖ 6. Yüzyılın başlarında Pamphylia Körfezinin batısında kurulmuş ve üç doğal limanıyla önemli bir Doğu Akdeniz ticaret şehridir. İki tepe üzerinde ve bunlar arasındaki düzlükte uzanan kent yaklaşık 28 hektarlık alana yerleşmiştir. Denize doğru çıkıntı yapan burun bölgesinde kamusal ve anıtsal yapılar yer alırken, kuzey yerleşimde nekropol ve kara yerleşimi bulunmaktadır. 3 doğal limanı olan Phaselis'te büyük ve küçük hamam yapıları, latrina, tiyatro, Hadrian ve Bizans agorası, liman caddesi, Zafer Takı, Zeus tapınağı, sarnıçlar, suyolları ve su kemeri bulunmaktadır. Phaselis'in su ihtiyacı orta İmparatorluk döneminde 450 m uzunluğundaki su kemeri ile karşılanmıştır. Su kemeri İ.S. 2. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kentle ilgili ilk kazı çalışmalarını başlatan Schäfer ve ekibinin çalışmalarında Su Kemer'inin kente taşıdığı taze suyun kaynakları araştırılmıştır. 2012 yılında başlayan Phaselis Antik Kenti ve Teritoryumu Araştırma Projesi ile de son yıllarda su kemerinin krokisi çizilmiş ve kısmen belgelenmiştir. Tez kapsamında yapılacak çalışmalar Phaselis Antik Kenti'ndeki suyolları ve su yapılarının bütüncül koruma yaklaşımıyla tamamının ele alınması ve gelişen teknolojiler ışığında belgeleme işlemlerinde gerçeğe daha yakın üç boyutlu veriler oluşturulmasıdır. Yapılacak çalışmalar koruma ve restorasyon çalışmalarına altlık ve temel oluşturmasının yanı sıra dijital arşivlemede uzaktan erişim kolaylığı sağlayacaktır. Yapıya müdahale etmeden uzaktan ölçüm teknikleri ve sayısal ortamda programlar aracılığıyla çalışmalar yürütülecektir.
Özet (Çeviri)
The most important factor in the transition of human beings to settled life is water. When we look at history, we can observe that civilizations were established on riverbanks and deltas and social life has always been dependent on water. Waterways are engineering wonders built by civilizations that settled far from water sources to bring and store water for themselves. According to the geographical conditions, cisterns, aqueducts and pipes were built where the waterways passed. The ancient city of Phaselis was founded in the early 6th century BC in the west of the Gulf of Pamphylia and was an important Eastern Mediterranean trade city with three natural harbors. Lying on two hills and on the plain between them, the city was built on an area of about 28 hectares. There are public and monumental buildings on the promontory protruding towards the sea, while there is a necropolis and land settlement in the northern settlement. Phaselis has 3 natural harbors, large and small bath structures, latrine, theater, Hadrian and Byzantine agora, harbor street, Triumphal Arch, temple of Zeus, cisterns, waterways and aqueduct. The water need of Phaselis was met with a 450 m long aqueduct during the Middle Empire period. The aqueduct was built in the 2nd century AD. Shaefer and his team, who started the first excavations in the city, investigated the sources of fresh water carried to the city by the aqueduct. In 2012, the aqueduct was sketched and partially documented by the Phaselis Ancient City and Territorium Research Project. The studies to be carried out within the scope of the thesis are to address the waterways and water structures in the Ancient City of Phaselis with a holistic conservation approach and to create three-dimensional data closer to reality in the documentation processes in the light of developing technologies. The studies to be carried out will provide a basis for conservation and restoration works, as well as ease of remote access in digital archiving. Studies will be carried out through remote measurement techniques and programs in digital environment without interfering with the building.