Büyük Kızılcık-Küçükkızılcık (Göksun-Kahramanmaraş) barit cevherleşmelerinin jeolojik-metalojenik ve ekonomik incelenmesi
The Geological-metallogenic and economical investigations of barite mineralization in Büyükkızılcık-Küçükkızılcık Region (Göksu-Kahramanmaraş)
  1. Tez No: 88090
  2. Yazar: ŞİNASİ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL, PROF. DR. SERVET YAMAN, PROF. DR. FİKRET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Formasyon, Allokton, Otokton, Metamorfit, Barit, Karstik (Erime Boşluğu), Cevherleşme. III, Formation, Allochthonous, Autochonous, Metamorphics, Barite, Quartic (Melting Cavities), Mineralization. rv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz YÜKSEK LİSANS BÜYÜK KEILCIK-KÜÇÜKKIZILCIK (GOKSüN-KAHRAMANMARAŞ) BARİT CEVHERLEŞMELERİNİN JEOLOJİK-METALOJENİK VE EKONOMİK İNCELENMESİ ŞMASIALBAYRAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mesut ANIL Yılı: 1998, Sayfa: 74 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Servet YAMAN Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma aynı zamanda Çukurova Üniversitesi Araştırma Fonu FBE-92-42 nolu proje kapsamında desteklenerek gerçekleştirilmiştir. Büyükkızılcık, Küçükkızılcık, Yeniyapan, Kızılcıksuyu arasında yer alan çalışma alanında jeolojik, petrografik ve cevherleşme ile ilgili incelemeler yapılmıştır. Bölgede birimler Allokton ve Otokton olarak ayırtlanmaktadır. Allokton birimler; Paleozoyik ve Mesozoyik yaşlı Keban-Malatya birimi ve Üst Kretase yerleşim yaşlı Göksün ofîyolitleri ve muhtemelen Kampaniyen-Üst Mestrihtiyen yaşlı Esence Granitoyitlerinden oluşmaktadır. Otokton birimler ise; Üst Paleosen-Alt Eosen yaşlı Seske formasyonu ile Pliyosen yaşlı Ahmetçik formasyonlarında oluşmaktadır. Allokton özellikteki fillit, kalkşist, rekristalize kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı ile bunlarla yer yer ardalanmalı kuvarsit bandlarmdan oluşan Keban-Malatya metamorfîtleri içerisinde Ba-Pb-Zn cevherleşmeleri görülür. Birincil ve ikincil kökenli Barit cevherleşmeleri Engizek karbonat platformu içinde yer alan Keban-Malatya metamorfîtleri içindeki kırık, çatlak, fay aralıkları, erime boşlukları ve karstik yapılar içinde düzensiz olarak yataklanmıştır. Bir bütün olarak ele alındığında Engizek bölgesi Ba-Pb-Zn açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THE GEOLOGICAL-METALLOGENIC AND ECONOMICAL İNVESTİGATİONS OF BARİTE MİNERALİZATİON TN BÜYÜKKIZILCIK- KÜÇÜKK1ZILCIK REGION (GÖKSUN-KAHRAMANMARAŞ ) ŞINASIALBAYRAK DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGİNEERİNG İNSTİTUTE OF NATURAL AND APPLTED SCIENCES UNİVERSİTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mesut ANIL Year: 1998, Pages: 74 Jury : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Servet YAMAN This study has been preprared as a Msc. Thesis and supported by the Research found of the Çukurova University as the project of FBE-92-42. The study area is located between Büyükkızılcık, Küçükkızılcık, Yeniyapan and Kızılcıksuyu İn the area, units divide into allochthonous and autochonous, Paleozoic and Mezozoic aged Keban-Malatya metamorphics Upper Cretaceus aged Göksün ophiolite and Upper Camoanien-Mestrihtien aged Esence Granotoide are allochthonous units. Upper Paleocene Lower Eocene aged Seske and Pliocene aged Ahmetçik formations from the autochthonous units. Ba-Pb-Zn mineralizations are followed in the Keban-Malatya metamorphics which are allochthonous feature and composed of phyllite, chalkschist, recrstalized linestone. Linestone, dolomatic linestone and quartzite interbedded the other units. Barite mineralizetions bellonging to primary and secondry sulphur-phase and crompping in Engizek carbonate platphorm take place in the Keban-Malatya metamorphics which are irregular bedded and cracks, fractures, fault zone, quartic and melting cavities.