Kahramanmaraş (Afşin-Göksun-Kavşut-Kömürköy ve Ağboyun köyü mahallesi) arasında yer alan bölgenin jeolojik petrografik ve barit cevherleşmesi bakımından incelenmesi
The Geological-petrographic and investigations of barite mineralization in Kahramanmaraş (Afşin-Göksun-Kavşut-Kömürköy ve ağboyun area)
  1. Tez No: 88091
  2. Yazar: ŞAHİN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barite, Metamorphic faultzone, hydrothermal baite veins.. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz YÜKSEK LİSANS KAHRAMANMARAŞ(AFŞİN-GÖKSUN-KAVŞUT- KÖMÜRKÖYVE AĞBOYUN KÖYÜ MAHALLESİ) ARASINDA YER ALAN BÖLGENİN JEOLOJİK PETROGRAFİK VE BARİT CEVHERLEŞMESİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ. ŞAHIN TAŞKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mesut ANIL Yılı: 1998, Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Atike NAZİK İnceleme alanı Doğu Toroslann güney kesiminde(Afşin-Göksun_Kavşut- Çamdere-Kömürköy-Ağboyun Köyü) arasında yer alan bölgeden oluşmaktadır. Yapılan çalışmada yörenin jeolojik,petrografik ve barit cevheleşmesi yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Keban -Malatya birimi dört formasyona ayırtlanmıştır. Bunlar alttan üste doğru sıra ile Yoncayolu formasyonu, Çayderesi formasyonu, Alıçlı formasyonu ve Kaletepe formasyonudur.Birincil ve ikincil Kurşun -Çinko-Barit cevherleşmeleri Engizek karbonat platformları içinde yer alan Malatya Metamorfitleri içindeki kırık, çatlak fay aralıkları erime boşlukları ve karstik yapılar içinde düzensiz olarak yataklanmıştır. Anahtar KelimelerBarit, Erime boşluğu, Metamorfitler, Hidrotermal barit damarları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THE GEOLOGICAL- PETROGRAPHIC AND INVESTIGATIONS OF BARITE MINERALIZATION IN KAHRAMANMARAŞ (AFŞİN-GÖKSUN-KAVŞUT -KÖMÜRKÖY VE A?BOYUN AREA ŞAHİN TAŞKIN DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDZD SCDZNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mesut ANDI Year: 1998, Pages:66 Jury : Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Atike NAZİK The investigated area is plased in South flank (Kahramanmaraş Afşin- Göksun-Kavşut-Kömürköy ve Ağboyun köyü) of the east Touros Belt. In this work, the region were investigated geologicaly and minerolicaly and also barit mineralization aspect. Among the unite above the Kaletepe Formation are beyong the studied area. However Ahmetçik formation is in the studied area and itis Miocene in age. Lead, Zinc and barite mineralizations belonging to primary and secondary sulphur phase and cropping in Engizek carbonate platform take place in Malatya metamorphres which are irregular bedded and cracks, fractures, fault zones, karstic and melting cauitres.