Turistlerin teknoloji korkusu ve teknoloji ilgisinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of tourists' technophobia and technophilia
- Tez No: 880916
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜÇÜKALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji İlgisi, Teknoloji Korkusu, Teknoloji, Turizm, Technophilia, Technophobia, Technology, Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Teknoloji kullanım yoğunluğuna bağlı olarak bireylerde çeşitli korku ve bağımlılık göstermektedir. Çalışma, turistlerin teknoloji korkusu (teknofobi) ve teknoloji ilgisinin (teknofili) karşılaştırılmalı analizini kapsamaktadır. Teknoloji ilgisi ve teknoloji korkusu kavramları bir arada kullanılarak alanyazına sunulmuştur. Ayrıca kültürlerarası bir karşılaştırma yapılmıştır. Araştırma Çalışmanın örneklemini Türk ve Alman turistler oluşturmaktadır. Yerli katılımcılardan 392, yabancı katılımcılardan 357 veri analize tabi tutulmuştur. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel yöntemde anket tekniği seçilmiş ve 61 maddelik ölçek hazırlanmıştır. Nitel yöntemde içerik analizine tabi tutulmak üzere yarı yapılandırılmış ve fenomenolojik çözümleme“turizm”,“teknoloji”,“turizm-teknoloji”kavramları betimleme soruları sorulmuştur. Teknoloji kabul modellerine ait değişkenler geliştirilerek yeni bir araştırma modeli oluşturulmuştur. Bu model yapısal eşitlik modellemesi ile incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler istatistik programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel analizleri sonucunda yerli turistlerde teknolojik faydanın, teknoloji kullanma niyetine anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Yabancı katılımcılarda ise teknolojik faydanın ve tutumun niyet ve teknofili üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmüştür. Yerli ve yabancı katılımcıların değişkenlerinin karşılaştırılması incelendiğinde, yerli katılımcıların kullanışlılık ve kolaylık, tasarruf, tutum ve fayda puanlarının, yabancı katılımcılara göre fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca katılımcılar arasında demografik anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Nitel analiz sonuçlarında fenomenolojik olarak kategoriler oluşturulmuştur. İçerik analizinde insan, teknoloji ve turizm çerçevesinde üç farklı model geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Depending on the intensity of technology use, individuals show various fears and addictions. The study includes a comparative analysis of tourists' fear of technology (technophobia) and interest in technology (technophilia). The concepts of technology interest and fear of technology were presented to the literature by using them together. In addition, a cross-cultural comparison was made. Research The sample of the study consists of Turkish and German tourists. Data from 392 domestic participants and 357 foreign participants were analyzed. Mixed method was used in the research. In the quantitative method, the survey technique was selected and a 61-item scale was prepared. In the qualitative method, semi-structured and phenomenological analysis“tourism”,“technology”,“tourism-technology”concepts description questions were asked to be subjected to content analysis. A new research model was created by developing variables belonging to technology acceptance models. This model was analyzed with structural equation modeling. The data obtained in the research were analyzed using statistical programs. As a result of the quantitative analysis of the research, it was determined that technological benefit had a significant effect on the intention to use technology in domestic tourists. In foreign participants, technological benefit and attitude had a statistically significant and positive effect on intention and technophilia. When the comparison of the variables of local and foreign participants was examined, it was seen that the scores of domestic participants on usefulness and convenience, savings, attitude and benefit were higher than foreign participants. In addition, significant demographic differences were determined among the participants. In the qualitative analysis results, categories were created phenomenologically. In content analysis, three different models were developed within the framework of human, technology and tourism.