Turizm işgörenlerinde görülen tükenmişlik sendromunun kurumsal performansa etkileri:konya ili beş yıldızlı şehir otelleri
The effects of burnout syndrome seen in tourism employees on corporate performance: application in five-star city hotels in konya province
- Tez No: 880947
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE CABİ BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Performans, Müşteri Memnuniyeti, İşgörenlerde Tükenmişlik, Turizm, Tükenmişlik Sendromu, Corporate Performance, Customer Satisfaction, Employee Burnout, Tourism, Burnout Syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Turizm sektörü insanların günlük yaşantısını devam ettirdikleri alanlarından kısa süreli ayrılarak başka lokasyonlara seyahat ederek boş zaman değerlendirilir. İnsanlar yüzyıllardır çeşitli sebeplerle başka bölgelere seyahat etmişlerdir. Bu yer değiştirme durumunda gidilen yerlerin konaklama, yeme-içme, eğlence, alışveriş gibi etkenlerinden faydanılmaktadır. Araştırmanın amacı otel işletmelerindeki işgörenlerin yaşamış olduğu tükenmişlik sendromunun işletmelere olan etkileridir. Tükenmişlik sendromu, işgörenler arasında artan fiziki ve sözlü şiddete, maruz bırakılan mobbinglere, müşteri memnuniyetsizliğine, işletmenin kurumsal performansının düşüşüne neden olabilmektir. Bu bağlamda çalışmada Konya ilinde bulunan beş yıldızlı otellerdeki çalışanların tükenmişlik sendromu düzeylerinin çalıştıkların işletmenin kurumsal performansına etkisini ölçmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the tourism sector, leisure time is evaluated by leaving the areas where people live their daily lives for a short time and traveling to other locations. People have been traveling to other regions for various reasons for centuries. In this case of relocation, factors such as accommodation, eating and drinking, entertainment, shopping are taken advantage of. The aim of the research is to investigate the effects of burnout syndrome experienced by employees in hotel businesses on businesses. Burnout syndrome is a syndrome that can cause increased physical and verbal violence among employees, mobbing, customer dissatisfaction, and Decrement of the enterprise's corporate performance. In this context, the study aimed to measure the effect of burnout syndrome levels of employees in five-star hotels located in Konya province on the corporate performance of the enterprise they work for.