Impact of Chinese investments in Democratic Republic of Congo (DRC), Ethiopia, and Kenya: A comparative study
Çin yatırımlarının Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Etiyopya ve Kenya üzerindeki etkisi: Karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 881054
  2. Yazar: FAHAD YASIN MEHMOOD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: FDI, Borç Bağımlılığı, Çıkarılabilir Sektör, Altyapı, Özel Ekonomik Bölgeler (SEZs), FDI, Debt dependency, extractive sector, infrastructure, SEZs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çin'in Afrika'ya yönelik doğrudan yatırımları (FDI), birçok Afrika ülkesini ekonomik olarak dönüştürmüştür. Çin, madenlere, yollara, demiryollarına, telekomünikasyona ve enerjiye yatırım yaparak birçok ülkenin hızlı gelişimine katkıda bulunmuştur. Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında Çin, Afrika ülkelerine bağlantıyı artırmak ve Çin ile ticareti güçlendirmek amacıyla çeşitli finansman ve teknik destekler sağlamaktadır. Ancak, birçok Afrika ülkesinde Çin'in kredilerinin ve yatırım modellerinin etkisi konusunda endişeler bulunmaktadır. Bu nedenle, araştırma Çin'in DRC, Kenya ve Etiyopya'daki yatırımlarının etkisini inceledi. Karşılaştırmalı analiz araştırma yöntemi kullanılarak, ekonomik raporlar, hakemli makaleler ve diğer güvenilir internet kaynakları, Çin'in yatırım modellerini karşılaştırmak ve bu modellerin DRC, Etiyopya ve Kenya ekonomileri üzerindeki etkilerini değerlendirmek için gerekli bilgileri sağladı. Araştırma, Çin'in DRC'deki odak noktasının genellikle çıkarılabilir sektör olduğunu buldu; burada Sicomines Anlaşması'nı imzalayarak DRC'nin kobalt ve bakır madenleri üzerinde önemli kontrol sağlamıştır. Anlaşma, Çin'e DRC'nin altyapısına yatırım yapma zorunluluğu getirse de, bu tür yatırımların madencilikten elde edilen kazançlarla orantılı olmadığı görülmektedir. Kenya ve Etiyopya'da ise Çin, ülkelerin altyapısının modernizasyonunu ve gelişimini finanse etmiştir. Bu nedenle, Çin, bu iki ülkede hızlı ekonomik büyümenin sorumlusu olmuştur. Bu bağlamda, makale Çin'in DRC, Etiyopya ve Kenya'daki FDI yaklaşımlarının karışık sonuçlarını doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
Chinese FDIs in Africa have economically transformed many African countries. They have invested in mines, roads, railways, telecommunications and energy, resulting in rapid development of many countries. Under the Road and Belt Initiative, China provides financing and technical support to various African countries to enhance connectivity and trade with China. However, there have been concerns regarding the impact of Chinese loans and investment models in many African countries. Due to this, the research examined the impact of Chinese investments in DRC, Kenya, and Ethiopia. Following a comparative analysis research method, economic reports, peer-reviewed articles, and other credible internet sources provided the information needed to compare the Chinese investment models and their effect on the economies of DRC, Ethiopia, and Kenya. It found that China's focus in DRC is largely on the extractive sector, where they signed the Sicomines Agreement that has given significant control over DRC's cobalt and copper mines. Though the agreement requires China to invest in DRC's infrastructure, such investments have not been proportionate to the gains from mining. In Kenya and Ethiopia, China has funded the modernisation and development of the countries' infrastructure. As such, they have been responsible for rapid economic growth in the two countries. Due to this, the paper confirmed mixed results of Chinese FDI approaches in DRC, Ethiopia, and Kenya.