Beyaz ve mavi yakalı erkek tüketicilerin moda trendlerini takipetme düzeylerinin giysi satın alma davranışları ile ilişkisi
The relationship between white and blue collar male consumers' level of following fashion trends and their clothing purchasing behaviour
- Tez No: 881058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE GÜLCÜ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Moda Trendleri, Tüketici, Satın Alma Davranışları, Beyaz Yaka, Mavi Yaka, Fashion Trends, Consumer, Buying Behaviour, White Collar, Blue Collar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Beyaz ve mavi yakalı erkek çalışan tüketicilerin moda trendlerini takip etme düzeylerini saptamak ve giysi satın alma davranışlarına etkilerini ortaya koymayı amaçlayan bu araştırmada tarama modelli nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Konya ilinde çalışan erkekler çalışmanın evreni, örneklemi ise Konya ili merkez ilçelerinde Karatay, Meram, Selçuklu' da çalışan 25-55 yaş aralığında; yaka meslek grubu ve mavi yaka meslek grubu kamu ve özel sektörde çalışan erkeklerden, kolay örneklem (tesadüfi) yöntem ile 236 beyaz yaka erkek çalışan ile 224 mavi yaka erkek çalışan toplam 460 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında anket ölçme aracı kullanılmıştır. Anket ölçme aracı örneklem grubuna yüz yüze olarak araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Beyaz ve mavi yaka meslek grubunda çalışan erkeklerin, moda trendleri takip etme sebepleri ile giysi seçerken dikkat edilen etkenler ve en sık alınan giysi grupları arasında Pearson korelasyon sonucuna göre negatif ve pozitif yönde anlamlı ilişki; giysi seçimini yönlendiren etkenler ile arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Mavi yakalıların beyaz yakalılara göre moda trendlerine daha fazla önem verdiğini ve giysilerinin modaya uygun olmasını daha fazla önemsediği görülmüştür. Tüketicilerin moda ürününü sosyal prestij göstergesi olarak kullandıklarını göz önünde bulundurduğumuzda mavi yakalı erkek tüketicilerin sosyal statü ve kalite simgesi olarak gördüğü moda ürünlerine beyaz yakalı erkek tüketicilere oranla daha çok önem verdiği görülmüştür. Beyaz yaka çalışanların eğitim, meslek, çalışma ortamı için istedikleri konumda oldukları, bu sebeple giysi tercihlerinde ihtiyaçlarına yönelik giysi alışverişleri yaptıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, which aims to determine the level of following fashion trends of white- and blue-collar male working consumers and to reveal their effects on clothing purchasing behaviors, quantitative research method with survey model was applied. Men working in Konya province are the population of the study, and the sample is between the ages of 25-55, working in Karatay, Meram, Selçuklu in the central districts of Konya province; Collar occupational group and blue-collar occupational group consists of men working in the public and private sectors, a total of 460 volunteer participants, 236 white-collar male employees and 224 blue-collar male employees, by easy sampling (random) method. Survey measurement tool was used to collect the research data. The survey measurement tool was applied to the sample group face-to-face by the researcher. According to Pearson correlation result, there is a meaningful relation in both positive and negative sides about the white- and blue-collar worker males' reasons behind following fashion trends with the factors to consider while choosing clothes and mostly purchased cloth groups. Additionally, according to the same resource, a positive remarkable relationship was found between factors leading the choice of clothes and those factors. It was shown that blue-collar workers give more importance to fashion trends and trendy clothes than white-collar workers. When usage of consumers for the fashion product as a social prestige indicator is considered, blue-collar male worker consumers take more seriously to fashion products seen as social statue and quality symbol than white-collar male worker consumers. Moreover, white-collar workers are in the position they want for education, job, and workplace so that they do shopping need oriented in clothing preferences.