Elmalarda bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin kullanımı ile seyreltmenin verim, kalite ve periyodisite üzerine etkileri
The Effects of thinnig by using some plant growth regulators on the yield, quality and alternate bearing in apple
  1. Tez No: 88106
  2. Yazar: YASEMİN DAŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHSEN IŞIK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Apple, NAA, Carbaryl
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELMALARDA BAZI BÜYÜMEYİ DÜZENLEYİCİ MADDELERİN KULLANIMI İLE SEYRELTMENİN VERİM, KALİTE VE PERÎYODİSİTE ÜZERİNE ETKİLERİ Yasemin DAŞKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN Yıl. 1998, Sayfa: Jüri : Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof.Dr.Ayzin B.KÜDEN Doç.Dr.Ali KÜDEN ÖZ Bu araştırma 1995-1998 yılları arasında Ç.Ü.Pozantı Araştırma İstasyonu'nda yürütülmüştür. Elma (Malus Communis L.) ülkemizde ve Dünya'da uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan ve yumuşak çekirdekli meyveler arasında en yüksek üretime sahip bir meyve türüdür. Bu meyve türü normal şartlarda gereğinden fazla meyve tutumu göstermektedir. Yapılan küçük meyve seyreltmesi, dal kırılmalarını önler, meyve iriliğini arttırır, renk ve kalitenin iyileşmesini sağlar, periyodisitenin önlenmesine yardımcı olur. Bu amaçla Stark Spur, Golden ve Starkrimson elma çeşitlerinde, seyreltme amacıyla yaygın olarak kullanılan NAA'nın 12.5; 25; 50 ve lOOppm'lik konsantrasyonları ile Carbaryl'in 500; 1000; lSOOppmlik konsantrasyonları, 25ppm NAA+500 ppm Carbaryl kombinasyonu ve elle seyreltme tam çiçeklenmeden 3-4 hafta sonra uygulanmıştır. Büyümeyi düzenleyici madde uygulamaları, iyi bir seyreltmenin yanında, elle seyreltmeye göre periyodisiteyi önlemeye yardımcı olmuştur. Anahtar Kelimeler : Elma, NAA, Carbaryl
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE EFFECTS OF THINNIG BY USING SOME PLANT GROWTH REGULATORS ON THE YIELD, QUALITY AND ALTERNATE BEARING IN APPLE YASEMİN DAŞKAN DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN Year: 1998, Pages: Jury : Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN Prof.Dr.Ayzin B.KÜDEN Doç. Dr. Ali KÜDEN ABSTRACT This study was carried out at Pozantı Research Station in 1995-1998. Apple {Mains comminus L.) is one of the pome fruit species which has the highest production. It is grown in the world and in our country for many years. It shows high fruit set at optimal conditions. Small fruit thinning prevents the break age of branches and increase the fruit size and quality and prevents alternate bearing. For this aim, 12.5, 25, 50, 100 ppm of NAA and 500, 1000, 500 ppm of Carbaryl and 25 ppm of NAA + 500 ppm Carbaryl combination and hand thinning were applied about three or four weeks after full bloom in Stark Spur Golden and Starkrimson species Growth requtator applications prevented alternate bearing in comparison to hand thinning besides a good thinning result.