Seçilmiş bazı ayva klonlarının uyuşur ve uyuşmaz armut çeşitleri ile aşı uyuşma durumunun incelenmesi
Graft compatibility examination of selected quince clones with compatible and incompatible pear varieties
- Tez No: 88107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Armut, ayva, aşı, uyuşmazlık, uyuşma, Pear, Quince, Incompatibility, Campatibility II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada seçilerek bodur, yarı bodur ve yarı kuvvetli olarak sınıflandırılan 34 ayva klonundan 12 tanesi uyuşur BEURRE Hardy ve uyuşmaz Williams armut çeşitleri ile aşılanarak armut/ayva aşı kombinasyonlarında aşı yerlerinin aşılamadan 1, 4 ve 16 ay sonraki anatomik özellikleri incelenmiştir. Aşı yerlerinin anatomik yapılarının incelenmesi her üç dönemde, aşı yerinden alınan enine kesitlerde yapılmıştır. Bu incelemelerde, aşı yerinde meydana gelen kallus dokusu ile nekrotik tabakaların oluş yerleri ve miktarları, anaçla kalemin kambiyum, floem, ksilem ve korteks dokularının kaynama durumları ve bu dokularda görülen anormal gelişmelerin aşı kombinasyonuna etkileri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Thise experiment was carried out to determine the relationship between the anatomical structure of pear cultivars grafted on some selected quince rootstocks. In the trial, 34 Quince types were used. Their growth tendency can be classified as dwarf, semi dwarf and vigorous respectively. Compatible Beurre Hardy cultivar and incompatible Williams cultivar grafted on selected Quince rootstocs. Pear/quince graft union samples were taken from budding in 1st, 4th and 16th months. The studies on the anatomical structure of the graft union were determined by cross sections at 3 periods. With the anatomic studies the effect of abnormal tissue growth on graft combination, callus formation, necrotic layers amounts of pear/quince cambium, floem, ksilem and cortex tissues were determined.