Turunçgillerde yaprak kırışıklığına neden olan virüs hastalıklarının biyolojik, serolojik olarak tanımlanması ve serolojik ilişkilerinin saptanması
Biologic and serologic identification and detection of serologic relation of citrus crinkle virus diseases
  1. Tez No: 88108
  2. Yazar: NEVCİHAN POSLUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADETTİN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunçgil, Virüs Hastalıkları, Yaprak Kırışıklık Virüsü, CIVV, OLV-1, Tamlama. II, Citrus, Virus Diseases, Crinkly Leaf Virus, CIVV, OLV-1, Detection. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TURUNÇGİLLERDE YAPRAK KIRIŞIKLIĞINA NEDEN OLAN VİRÜS HASTALIKLARININ BİYOLOJİK, SEROLOJİK OLARAK TANIMLANMASI ve SEROLOJİK İLİŞKİLERİNİN SAPTANMASI NEVCÎHAN POSLUOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA - FİTOPATOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Yd : 1998, Sayfa: 60 Jüri : Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU : Prof. Dr. Mehmet Asil YILMAZ : Prof. Dr. Özden ÇINAR Doğu Akdeniz Bölgesi' nde son yıllarda turunçgillerde yaprak kırışıklığı, yapraklarda klorotik beneklenme ve yapraklarda deformasyona neden olan bir hastalık görülmeye başlamış ve epidemik hale gelmiştir. Bu güne kadar yapılan çalışmalara göre bu belirtileri oluşturan etmenin CCLV, CCDV ve OLV-1 olabileceği bunun yamsıra CIVV'nin varlığı ise simptomatolojik olarak bildirilmiştir. Bu sonuçlar bölgede birden fazla hastalık etmeninin varlığını ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacını, mekanik olarak veya diğer yollarla yayıldığı düşünülen bu virüs hastalık yada hastalıklarının biyolojik ve serolojik testlerle saptanması ve antiserumlan temin edilebilen virüsler arasındaki olası serolojik ilişkilerin belirlenmesi oluşturmuştur. Mekanik inokulasyon ve indeksleme çalışmalarında sonuçlar söz konusu belirtilere neden olan hastalığın CIVV olabileceğini gösterirken sadece iki otsu testbitkisinde OLV-1 için görülebilir belirtiler elde edilmiştir. Virüs hastalıklı dokulardan yan purifiye edilmiş, SDS-PAGE Elektroforez çalışmaları sonucunda etmenin 26 000 Da moleküler ağırlığında olduğu ve ayrıca Elektron mikroskobunda da sferik partiküllerin varlığı saptanmıştır. Yapılan DAS-EIJSA testleri sonucunda, tesüenen 79 şüpheli ve simptom gösteren örneğin % 51.9'undan CIVV ve OLV-1 için pozitif sonuç alınmıştır. Tüm örnekler ayrı ayrı değerlendirildiğinde pozitif olan 41 örneğin % 43.9'u sadece CIVV için pozitif sonuç verirken, OLV-1 için pozitif sonuç veren örneklerin % 21.9 oranında olduğu görülmüştür. Sözkonusu örneklerin çoğunluğunu Kütdiken limon çeşidi oluştururken Greyfurt, Minneola, Enterdonat limonlarda ve aynca bazı test bitkilerinde de CIVV ve OLV-1 belMenmiştir. Pozitif örneklerin % 34.11nde ise DAS-ELISA testlerinde hem CIVV için hem de OLV-1 için pozitif sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS IDENTIFICATION of CITRUS CRINKLY LEAF VIRUS DISEASES by BIOLOGOCAL and SEROLOGICAL ASSAY and DETERMINATION of SEROLOGICAL RELATION BETWEEN THE VHHJSES INVOLVED IN THE CRINKLY DISEASES NEVCİHAN POSLUO?LU DEPARTMENT of PLANT PROTECTION/ PHYTOPATHOLOGY DIVISION INSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCES UNIVERSITY of ÇUKUROVA Supervisor : Saadettin BALO?LU Year : 1998, Pages: 60 Jury : Saadettin BALO?LU : Mehmet Asil YILMAZ : Özden ÇINAR Recently, leaf crinkling, chlorotic mottling, leaf deformation and leaf variegation type of symptoms were observed in Citrus orchards in Eastern Mediterranean region and become epidemic. It is reported that the causal organisms of this type of symptoms are Citrus crinkly leaf (CCLV), Citrus chlorotic dwarf (CCDV), and Olive latent-1 (OLV-1). These result indicates that there may be more than one pathogen in the region. The objective of this study were; the determination of the disease that is transmitted by mechanically and other manners, by serological and biological tests and to find out the possible relationships among the viruses in which antisera available. IllAlthough the mechanical inoculation and indexing studies indicated that CIVV could be the agent of the disease symptoms observed in the region, the symptoms that observed on two indicator plants resembling the symptoms of OLV-1. Half purified virus particles and direct plant extracts were used in SDS-PAGE elctrophoresis and typical virus bands which accumulated about 26000 da were obtained after the staining. Spherical particles was examined under the Electron Microscopy. The DAS-ELISA tests showed that the samples collected from 79 trees exhibiting symptoms of crinkle leaf virus diseases gave 51.9% (by means of 41 samples) of positive reaction. When all the collected samples were studied seperately, 41 samples (%43.9) gave positive reaction against CIVV antisera and 9 samples (%21.9) resulted positive reaction against OLV-1 antisera and 14 samples (%34.1) gave positive reaction either CIVV or OLV-1 antisera. Majority of the infected samples were taken from Kixtdiken and Entedonat lemon, Marsh seedles grapefruit and Minneola tangelo. On the other hand, some of the indicator plants were found to be infected with CIVV and OLV-1.