Tarihi dokunun korunma ve geliştirme sorunlarına bir çözüm denemesi; Adana'da Teni Han koruma-geliştirme projesi
A Solution preview for protection and improvement problems of historical heritage; Protection-improvement protect for 'Yeni Han' in Adana
  1. Tez No: 88109
  2. Yazar: GÖKHAN DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Protection, Improvement, Human being, Planning. n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ Tarihi Dokunun Korunma ve Geliştirme Sorunlarına Bir Çözüm Denemesi; Adana'da Yeni Han Koruma - Geliştirme Projesi Gökhan DURAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tamer GÖK Yıl 1998, Sayfa: 80 Jüri : Prof. Dr. Tamer GÖK : Prof. Dr. Erkin ERTEN : Doç. Dr. Levin ÖZGEN Tarihi dokunun korunmasında ve geliştirilmesinde karşılaşılan temel sorun, yerüstü ve yeraltı tarihi dokunun tahribi kaygısıyla, günümüz insanının ihtiyaçlarının gözardı edilmesidir. Koruma ve geliştirme sözkonusu olamamaktadır. Oysa planlamalar, kent ile bütünlüğü sağlamakla kalmayıp geliştirmeyi de gerçekleştirmektedir. Aynı kaygı ile Türkiye'de yapılan planlamalarda yeraltının kullanımından kaçılmaktadır. Tarihi kent merkezleri bir“müze”olarak düşünülmekte ve kent bütününden kopuk alanlar oluşturulmaktadır. Oysa bu iki kavramın birliktelikleri sağlanabilmektedir. Avrupa ülkelerinde arkeolojik kalıntılar korunarak, yeraltının kullanıldığı görülmektedir. Metro gibi kazı gerektiren inşaatlar, arkeologların kontrol ve yönlendirmeleriyle arkeolojiye, dolayısıyla koruma-geliştirmeye fayda sağlayabilmektedirler. Böyle bir yaklaşımla, Adana kent merkezinde tarihi dokuda bir çekirdek konumunda olan Ulu Cami, Yeni Han ve çevresinin düzenlenmesi tezin kuramsal yaklaşımlarını doğrular sonuçlar vermektedir. Bu proje her ne kadar 1/200 ölçekten daha alt ölçeklere inmemiş olsa da, benzeri çalışmalarda Türkiye'de tarihi kent merkezlerinde yeraltının kullanıma açılması yönteminin sonuç verebileceğini gösterir. Anahtar Kelimeler : Koruma, Geliştirme, İnsan, Planlama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A Solution Preview for Protection and Improvement Problems of Historical Heritage; Protection - Improvement Project for“Yeni Han”in Adana Gökhan DURAK ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUE OF SCENES ARCHITECTURE-MAIN SCENE BRANCH Consultant : Prof. Dr. Tamer GÖK Year 1998, Page: 80 Jury : Prof. Dr. Tamer GÖK Prof. Dr. Erkin ERTEN Asst. Prof. Dr. Levin ÖZGEN The main problem met in protection and improvement of historical structure is not to take the needs of human beings in consideration due to grieve about destruction of underground and above-ground historical structure. Protection and Improvement is not taken into consideration. However, the planning does not only provide the integration with the city but also executes the improvement action. Because of the same grieving feelings, undergrounds are not used in plans executed in Turkey. The historical city centres are imagined as a“Museum”, and the areas separate from city structure has being created. However, the combination of these two concepts can be provided. In the European Countries, archaeological structures have being maintained, and underground has being used. The constructions needing excavations, such as subways, are useful for archaeology and also for protection- improvement by the control and directions of archaeologists. By this kind of approach, amendment of Ulu Cami, Yeni Han and near areas where have a important place historical structure of centre of the city Adana has been giving results that corroborate the theoretical approaches of thesis. Although this project has not been applied for areas whish have a map scales bellow 1/200, these similar projects shows that the method of use of underground in historical city centres in Turkey can give a good result