Ceza muhakemesi hukukunda kanun yararına bozma
Reversal in favor of the administration of justice in criminal procedure law
  1. Tez No: 881124
  2. Yazar: GAMZE ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: DR. PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun Yararına Bozma, Olağanüstü Kanun Yolları, Kesin Hüküm, Yargı Denetimi, Hukuka Aykırılık, Revision in Favor of Law, Extraordinary Legal Remedies, Final Judgment, Judicial Review, Illegality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kanun yolları, adli mercilerin verdikleri kararların, hukuka aykırı, noksan veya herhangi bir nedenle hatalı bulunması halinde, kararın bir üst merci tarafından değerlendirilmesi amacıyla kabul edilen yol olarak tanımlanmaktadır. Kanun yollarına başvuru hakkıyla, yanlış olduğu iddia olunan ilk derece hâkim/mahkeme kararlarının aynı derecede veya daha üst yargı merciince incelenmesini sağlanmaktadır. İlk derece mahkemelerinin karar verirken hata yapmaları ihtimali bulunduğundan, verilen kararların denetlenmesi için her hukuk sisteminde kanun yolları kabul edilmiştir. Kanun yararına bozma ise, temyiz ve istinaf incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlere karşı başvurulan olağanüstü kanun yoludur. Tezimizde genel olarak kanun yolları hakkında temel bilgiler verildikten sonra olağanüstü bir kanun yolu olan ve doktrinde üzerinde yapılmış çok fazla çalışma bulunmadığından daha çok yargı kararları ile şekillenen kanun yararına bozma kanun yolu, güncel Yargıtay kararları ışığında konusu, amacı, tarihçesi, diğer kanun yolları ile karşılaştırması, başvuru usulü, etki ve sonuçları yönlerinden ayrıntılı olarak ele alınarak kanun yararına bozma kanun yolu hakkında detaylı bir rehber olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Legal remedies are defined as the means adopted for the evaluation of the decision by a higher authority in case the decisions made by the judicial authorities are found to be unlawful, incomplete or erroneous for any reason. The right to resort to legal remedies allows for the review of initial judgments or court decisions alleged to be incorrect by an equal or higher judicial authority. Given the possibility of errors by trial courts when rendering decisions, avenues for legal remedies have been recognized in every legal system to deliberate the judgments rendered. Revision in favor of the law, on the other hand, is an extraordinary legal remedy applied against final decisions or judgments without undergoing the process of appeal and appellate review. In this thesis, after providing fundamental information about remedies in law, the extraordinary legal remedy of revision in favor of the law, which is not extensively explored in doctrine but primarily shaped by judicial decisions, is comprehensively discussed. The aim is to create a detailed guide about the remedy of revision in favor of the law, focusing on its subject matter, purpose, history, comparison with other legal remedies, application procedure, effects, and consequences based on current jurisprudence.