Halkla ilişkilerin marka bilinirliği oluşturmada ve yaygınlaştırılmasındaki rolünün incelenmesi
Review of the role of public relations in creating and spreading brand awareness
- Tez No: 881485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİLCAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Marka bilinirliği, Halkla ilişkiler, Marka Oluşturma, Marka Bilinirliğini Yaymak, Marka, Brand Awareness, Public Relations, Brand Building, Spreading Brand Awareness, Brand
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüz, kurumların modern yönetim tekniklerine önemli ölçüde yatırım yaptıkları bir dönem olma özelliği taşımaktadır. Halkla ilişkilerin kurumların en önemli varlık sebebi olan hedef kitleleri ile iletişimi sağlayan temel araç olması, bahsi geçen modern yönetim teknikleri içerisinde önemli bir konumda bulunmasına olanak tanımaktadır. Kurum ve hedef kitleler arasındaki en hayati süreç olan iletişimi yönetmek gibi bir misyona sahip olan halkla ilişkilerin, kurumların hedef kitleler nezdinde algısını da birinci derecede etki ettiği söylenebilir. Bu bağlamda, bahsi geçen önemli roller içerisinde marka bilinirliğin oluşturulması ve yaygınlaştırılması noktasında halkla ilişkilerin rolünü incelemek; bu çalışmanın temel amacını yansıtmaktadır. Bu amaç doğrultusunda; medya ilişkileri, dijital halkla ilişkiler ve diğer iletişim kanallarını kapsayan, halkla ilişkiler iletişim stratejileri ve taktiklerinin bilinirlik oluşturma çabalarına ne düzeyde katkıda bulunduğu ortaya konulmaktadır. Geleneksel literatür taraması yönteminin benimsendiği bu çalışmada, Yöktez, ProQuest, EBSCO, Science Direct, Web of Science, Google Scholar, Zlibrary ve Libgen gibi birçok akademik veri tabanı ve yayın kaynağında bulunan İngilizce ve Türkçe dillerinde kaleme alınmış çalışmalar incelenmektedir. Halkla ilişkilerin marka bilinirliği oluşturma ve yaygınlaştırmadaki rolünün hangi düzeyde olduğunu temel alan araştırma sorusundan hareketle yapılan literatür taramasının sonuçları; halkla ilişkilerin marka bilinirliğinin oluşturulmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle sosyal sorumluluk, sponsorluk, etkinlik yönetimi ve halkla ilişkiler reklamları başta olmak üzere, iletişim yönetimine hizmet eden temel halkla ilişkiler uygulamalarının marka bilinirliğinin oluşturulmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli uygulamalar olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, institutions are heavily investing in modern management techniques. Public relations, as the primary tool for facilitating communication between institutions and their target audiences, who are their most important asset, holds a significant position among these modern management techniques. It can be said that public relations, which has the mission of managing communication, the most vital process between institutions and target audiences, also has a first-degree impact on the perception of institutions by their target audiences. In this context, the primary aim of this study is to investigate the role of public relations in creating and spreading brand awareness, among its other important roles. In line with this aim, the study examines the extent to which public relations communication strategies and tactics, encompassing media relations, digital public relations, and other communication channels, contribute to brand awareness efforts. Adopting the traditional literature review method, this study analyzes studies written in English and Turkish found in various academic databases and publication sources such as Yöktez, ProQuest, EBSCO, Science Direct, Web of Science, Google Scholar, Zlibrary, and Libgen. Based on the research question focusing on the extent of public relations' role in creating and spreading brand awareness, the results of the literature review indicate that public relations plays a significant role in creating and spreading brand awareness. In particular, it has been concluded that fundamental public relations practices serving communication management, especially social responsibility, sponsorship, event management, and public relations advertising, are important applications in creating and spreading brand awareness.