Avusturya'da zihinsel engellilere yönelik İslam din dersinin değerlendirilmesi
Evaluation of Islamic religion course for mentally retarded people in Austria
  1. Tez No: 881484
  2. Yazar: SEMRA AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Din dersi, Zihinsel engelli, Avusturya, İslam din dersi, Religious Edcation, Religion course, Mentally disabled, Austria, Islamic Religion Course
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, Avusturya'da zihinsel engellilere yönelik İslam din dersinin değerlendirilmesini imkan ve sınırlılıklarıyla birlikte anlamaktır. Avusturya'da yaşayan Müslüman çocukların ilköğretim okullarında İslam din dersi almaları onların dini gelişimleri için çok önemlidir. Zihinsel engelli müslüman çocukların da bu imkandan yararlanmaları onlar için büyük bir fırsattır. Çalışma İslam din dersinin bu çocuklara daha faydalı hale getirilebilmesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. İslam Teşkilatı (IGGÖ) Eğitim Müdürlüğünün Viyana ve Steiermark bölgelerindeki İslam din derslerinden sorumlu eğitim müfettişleri, zihinsel engelli çocukların okuduğu özel okullardaki (Sonderschule) veya kaynaştırma sınıflarındaki (Intergrationsklasse) İslam din derslerine giren eğitimciler ve bu sınıflardaki öğrencilerin velileri araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Amaçsal örneklem yöntemine başvurulmuş ve veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmıştır. Çalışmada İslam din dersinde zihinsel engellilerin sorunlarının üzerinde daha fazla durulması ve eksikliklerin giderilmesi, ders materyallerinin yeterli hale getirilmesi, öğretmen desteğinin artırılması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuçlarının ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye'de zihinsel engellilere verilen İslam din dersinin Avusturya'da nasıl olduğuna dair bir bakış açısı kazandıracağı umulmakta ve gelecekte yapılacak çalışmalara ve alan yazına katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of thi0s research is to understand the evaluation of Islamic religious education for mentally disabled people in Austria, together with its possibilities and limitations. It is very important for Muslim children living in Austria to take Islamic religious lessons in primary schools for their religious development. It is a great opportunity for mentally disabled Muslim children to benefit from this opportunity. The study is of great importance in terms of making Islamic religion lessons more beneficial to these children. Case study design, one of the qualitative research methods, was used in the research. Educational inspectors responsible for Islamic religious lessons in the Vienna and Styria regions of the Organization of Islamic Education (IGGÖ) Education Directorate, educators who teach Islamic religious lessons in private schools (Sonderschule) or inclusive classes (Intergrationsklasse) where mentally disabled children study, and parents of students in these classes constituted the study group of the research. Purposive sampling method was used and a semi-structured interview form was used as a date collection tool. The study concluded that the problems of mentally disabled people should be emphasized more in Islamic religion classes and deficiencies should be eliminated, course materials should be made sufficient, and teacher support should be increased. It is also hoped that the results of the study will provide a perspective on how the Islamic religion course given to mentally disabled people in various countries of the world and in Turkey is like in Austria, and it is expected to contribute to future studies and the literature.