İnfertil hastalarda tubal geçiş ve uterin kavite anomalilerinin değerlendirilmeside suprapubik ultrason eşliğinde ofis histeroskopinin histerosalpingografi ile karşılaştırılması
Office hysteroscopi with suprapubik ultrasound in the evaluation oftubal patency and uterine cavity anomalies in infertile patientscomparison with hysterosalpingography
- Tez No: 881533
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, HSG, histeroskopi, tubal geçiş, Infertility, HSG, hysteroscopy, tubal patency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: İnfertilite tedavi yöntemleri geliştikçe, infertil çiftlerin çocuk sahibi olma olasılığı da artmakta ve bu bağlamda tedavinin en önemli basamağı olan etiyolojinin doğru olarak saptanması amacıyla kullanılan görüntüleme tekniklerinin güçlü ve zayıf yönleri tartışılmaktadır. Özellikle uterin kavite ve tubal geçişin gözlenmesi için daha az invaziv ve daha az maliyetli yöntem arayışları devam etmektedir. Bu noktadan hareketle planlanan çalışmada, infertil hastalarda uterin kavite ve tubal geçişi değerlendirmek için çekilen HSG ve USG eşliğinde uygulanan ofis histeroskopi sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Haziran 2021- Ağustos 2023 tarihleri arasında infertilite tedavisi için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD infertilite polikliniğine başvuran ve çekilen HSG'sinde şüpheli tubal oklüzyon saptanan 60 hastanın dahil edildiği prospektif bir kohort çalışmasıdır. Hasta grubuna suprapubik USG eşliğinde ofis histeroskopi (H/S) uygulanmış, uterin kavite ve tubal geçiş parryscope tekniği ile değerlendirilmiştir. Kavitede % 0,9 NaCl distansiyon medyumu ile yeterli basınç elde edildikten sonra kaviteye giden sıvının olduğu serum setinde boş enjektörle oluşturulan hava kabarcıklarının tubal ostiumlardan geçişi izlenmiş ve suprapubik USG ile gözlemlenmiştir. İşlem bittikten sonra TvUSG ile douglasta sıvı olup olmadığına bakılıp tubal geçiş verifiye edilmiştir. Bununla birlikte her iki yöntem için de hastaların pelvik ağrı skorları kaydedilmiştir. HSG ve H/S sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 60 hastanın dahil edildiği bu çalışmada, HSG ve H/S tubal geçiş tanısında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösteren sonuçlar bulundu. HSG'de bilateral geçiş olmayan hastaların % 52,60'ının H/S sonuçlarında bilateral, % 10,50'sinde ise unilateral geçiş gözlenmedi. HSG'de unilateral geçiş olan hastaların % 58,30'unda H/S'de de unilateral geçiş vardı. HSG sonuçlarına göre bilateral geçiş olan hastaların % 70'inde H/S'de de bilateral geçiş vardı. Bununla birlikte HSG sonuçlarına göre proksimal geçiş olmayan tubaların % 50'sinde H/S sonuçlarına göre geçiş vardı. Diğer taraftan HSG sonuçlarına göre distal geçiş olmayan tubaların % 34,60'ında H/S sonuçlarına göre geçiş belirlendi. Hastaların HSG sırasındaki pelvik ağrı skorları, H/S'den anlamlı şekilde yüksekti. Ancak, HSG ve H/S tubal geçiş tanılarının aynı ya da farklı olmasına göre pelvik ağrı skorları arasında anlamlı farklılık yoktu. Yapılan regresyon analizinde BMI arttıkça HSG ile yapılan işlemlerde tubal geçiş için yanlış tanı koyma ihtimali de artmaktaydı. Sonuç: BMI arttıkça HSG tubal geçişi değerlendirmede yanılabilir. İnfertilite rutininde HSG'de tubal geçişi olmayan hastaların tanısının doğrulanmasında ve hastaların yönetiminde ofis H/S avantaj sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: As infertility treatment methods improve, the likelihood of infertile couples having a child increases and in this context, the strengths and weaknesses of imaging techniques used to accurately determine the etiology, which is the most important step of treatment, are discussed. Especially the search for less invasive and less costly methods for observation of uterine cavity and tubal patency continues. From this point of view, the aim of this study was to compare the results of HSG and USG-guided office hysteroscopy for the evaluation of uterine cavity and tubal patency in infertile patients. Materials and Methods: The study was a randomised prospective study in which 60 patients with suspected tubal occlusion detected by HSG who applied to Uludag University UÜTF Gynecology and Obstetrics Department for infertility treatment between June 2021 and August 2023 were included. Office hysteroscopy (H/S) was performed in the patient group under suprapubic USG guidance and uterine cavity and tubal patency were evaluated by parryscope technique. Parryscope technique; after obtaining sufficient pressure in the cavity with 0,9% NaCl distension medium, the patency of air bubbles created with an empty syringe in the serum set containing the fluid going to the cavity through the tubal ostium was monitored and observed with suprapubic USG. After the end of the procedure, tubal patency was confirmed with TvUSG by looking for the presence of fluid in the douglas. In addition, pelvic pain scores of the patients were recorded for both methods. HSG and H/S results were compared. The regression analysis revealed that as BMI increased, there was also an increased likelihood of incorrect diagnosis for tubal patency in procedures conducted with HSG Results: In this study, in which a total of 60 patients were included, HSG and H/S revealed statistically significant differences in the diagnosis of tubal patency. Accordingly, bilateral patency was not observed in the H/S results of 52,60% of patients without bilateral patency in HSG and unilateral patency was not observed in 10,50% . In 58,30% of the patients with unilateral patency on HSG, unilateral patency was also present on HSG. In 70% of the patients with bilateral patency according to HSG results, bilateral patency was also present in H/S. However, 50% of the tubas without proximal patency according to HSG results had patency according to H/S results. On the other hand, 34,60% of the tubas without distal patency according to HSG results had patency according to H/S results. Pelvic pain scores of the patients during HSG were significantly higher than H/S. However, there was no significant difference between the pelvic pain scores according to whether HSG and H/S tubal patency diagnoses were the same or different. Conclusion: As BMI increases, HSG may be prone to errors in evaluating tubal patency. In infertility routine, office hysteroscopy may provide an advantage in confirming the diagnosis of HSG and managing patients in selected cases for evaluating tubal patency and uterine cavity.