Primer veya sekonder infertilite nedeniyle diagnostik laparoskopi ve/veya operatif/ofis histeroskopi uygulanan hastaların spontan/yardımcı üreme teknikleri ile gebelik sonuçlarının araştırılması
Investigation of pregnancy outcomes, either spontaneous or through assisted reproductive techniques, in patients undergoing diagnostic laparoscopy and/or operative/office hysteroscopy due to primary or secondary infertility
- Tez No: 907763
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAHA ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, histeroskopi, infertilite, laparoskopi, yardımcı üreme teknikleri, Assisted reproductive techniques, hysteroscopy, infertility, laparoscopy, pregnancy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Primer veya sekonder infertilite nedeniyle diagnostik laparoskopi ve/veya operatif/ofis histeroskopi uygulanan hastaların spontan veya yardımcı üreme teknikleri ile gebelik sonuçlarının araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmamız Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne Ocak 2021- Mayıs 2024 tarihleri arasında primer veya sekonder infertilite tanıları ile diagnostik laparoskopi (L/S) ve endikasyona göre ofis/operatif histeroskopi (H/S) eşliğinde adezyolizis, kromotubasyon, kistektomi, kist aspirasyonu vb. ve H/S ile kavite kontrolü, septum rezeksiyonu yapılan 144 hastadan oluşmaktadır. Öncelikle tüm hastalara laparoskopik giriş yapıldı. Sonrasında uterin kaviteye HSG kanülü ile seyreltilmiş metilen mavisi verilerek kromotubasyon yapıldı. Uterin septuma sahip hastalarda operatif H/S ile septum rezeksiyonu yapıldı. İntrauterin patoloji ekartasyonu nedeniyle hastalara ofis histeroskopi ile kavite kontrolü yapıldı. Bulgular not edildi. Adezyon, endometriozis, over kisti veya tubal patoloji izlenen hastalara cerrahi müdahaleler yapıldı. Bulgular:76(%52,7)' sı primer, 68 (%47,2)'i sekonder infertiliteye sahip hasta saptandı. Primer ve sekonder infertillerin sırasıyla %25 ve %26,5'inde kist; %27 ve %26,5'inde septum; %35.5 ve %38.2'sinde adezyon; %10.5 ve %7.4'ünde endometriozis ve primer infertillerin %94.7'sinde, sekonder infertillerin %92.6'sında bilateral/unilateral tubal geçiş görüldü. β-hCG, primer ve sekonder infertil hastalarda sırasıyla 42(%55.3)'sinde ve 37(%54.4)'sinde pozitif izlenmiştir. β-hCG pozitif olan primer infertil grubun 3(%7.1)'ünde IUI, 12(%28.6)'sinde IVF, 27(%64.3)'sinde spontan yollarla gebelik gerçekleşmiştir. Bu gebeliklerin 8(%19)'i sponta abortus olurken, 23(%54.8)'ünde sezaryen, 11(%26.2)'inde NSVD ile doğum gerçekleştirilmiştir. Sekonder infertil grubun ise 4(%10.8)'ünde IUI, 5(%13.5)'inde IVF, 28(%75.6)'inde spontan yollarla gebelik gerçekleşmiştir. 8(%21.6)'i missed abortus olurken, 20(%54.1)'sinde sezaryen, 9(%24.3)'unda ise normal spontan yoldan vajinal doğum gerçekleşmiştir. Her iki grupta da operasyon sonrası spontan gebe kalma ve sezaryen ile doğum oranları daha yüksek gözlemlenmiştir. Sonuç: İnfertilite nedeniyle eş zamanlı laparoskopik ve histeroskopik cerrahi yapılan hastalarda sık saptadığımız pelvik ve uterin patolojilerin opere edilmesi sonrası gebelik sonuçlarına olumlu katkıda bulunduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the pregnancy outcomes, either spontaneous or through assisted reproductive techniques, in patients who underwent diagnostic laparoscopy and/or operative/office hysteroscopy due to primary or secondary infertility. Materials and Methods: The study included 144 patients diagnosed with primary or secondary infertility at the Süleyman Demirel University Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between January 2021 and May 2024, who underwent diagnostic laparoscopy (L/S) and, according to indications, office/operative hysteroscopy (H/S) for adhesiolysis, chromotubation, cystectomy, cyst aspiration, etc., and for uterine cavity control or septum resection. Initially, laparoscopic entry was performed for all patients. Then, diluted methylene blue was administered into the uterine cavity via an HSG cannula for chromotubation. Septum resection was performed in patients with uterine septum using operative hysteroscopy. For exclusion of intrauterine pathology, uterine cavity control was performed using office hysteroscopy, and findings were recorded. Surgical interventions were performed in patients with adhesions, endometriosis, ovarian cysts, or tubal pathology. Results: A total of 76 (52.7%) patients had primary infertility, and 68 (47.2%) had secondary infertility. Among primary and secondary infertile patients, 25% and 26.5% had cysts; 27% and 26.5% had septum; 35,5% and 38.2% had adhesions; 10.5% and 7.4% had endometriosis; and 94.7% of primary infertile and 92.6% of secondary infertile patients had bilateral/unilateral tubal patency. β-hCG was positive in 42 (55.3%) of the primary infertile patients and 37 (54.4%) of the secondary infertile patients. Among the β-hCG positive primary infertile group, 3 (7.1%) achieved pregnancy through IUI, 12 (28.6%) through IVF, and 27 (64.3%) spontaneously. Of these pregnancies, 8 (19%) resulted in spontaneous abortion, 23 (54.8%) in cesarean section, and 11 (26.2%) in normal spontaneous vaginal delivery (NSVD). In the secondary infertile group, 4 (10.8%) achieved pregnancy through IUI, 5 (13.5%) through IVF, and 28 (75.6%) spontaneously. Of these pregnancies, 8 (21.6%) resulted in missed abortion, 20 (54.1%) in cesarean section, and 9 (24.3%) in normal spontaneous vaginal delivery. In both groups, higher rates of spontaneous pregnancy and cesarean delivery were observed after surgery. Conclusion: We believe that the surgical correction of commonly detected pelvic and uterine pathologies in patients undergoing simultaneous laparoscopic and hysteroscopic surgery for infertility has positively contributed to pregnancy outcomes.