Kısıtlı konut mekanlarının tasarımı üzerine bir inceleme : Fonksiyonların erimesi
A study on the design of constrained residential spaces:Insolvency of functions
- Tez No: 881808
- Danışmanlar: PROF. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kısıtlı Konut Mekanları, Mekan Organizasyonu, Fonksiyonellik, İç Tasarım, Küçük Ev, Constrained Residential Spaces, Space Organization, Functionality, Interior Design, Tiny House
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Konut mekanları, kullanıcının barınma ihtiyacına cevap verebilmek için tarih boyunca var olmuş ve kullanıcı ihtiyaçlarının değişime uğramasıyla zaman içerisinde farklı biçimler kazanmıştır. Özellikle son yıllarda toplumsal yaşantının büyük ölçüde değişime uğramasıyla aile topluluklarına karşı bireyselliğin ön plana çıkması, iş ve eğitim için büyük şehirlere yapılan göçler, öğrenci evi gibi özelleştirilmiş kullanımların gelişmesi ve büyük şehir merkezlerindeki alan kısıtlılığı sebebiyle artan metrekare fiyatları, alışılagelmiş geleneksel konutların tekrar değerlendirilmesini gerektirmiş ve daha sürdürülebilir, değişen ihtiyaçlara cevap verebilen kısıtlı konut mekanlarını akla getirmiştir. Kısıtlı konut mekanlarının alternatif bir çözüm olarak değerlendirilmesi öncelikle sürdürülebilir, kolay erişilebilir ve maliyet açısından uygun olması nedeniyle olsa da son yıllarda yükselişe geçen küçük yaşam tarzı için iyi bir model olması sebebiyle popüler hale gelmiştir. Küçük yaşam tarzını benimseyen minimalizm etkisindeki kullanıcılar, 'ne kadar büyük o kadar iyi' yaklaşımının aksine 'az çoktur' yaklaşımını temel alarak, özgürleşme ve ağırlıklardan kurtulma kapsamında öne sürülen yaşam biçimine uygun olan kısıtlı konut mekanlarını 21.yüzyılda sıklıkla tercih etmektedir. Alışılmışın dışındaki standartlarda yaşam deneyimi sunan kısıtlı konut mekanlarında, tüm yaşamsal faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için iyi bir planlama gerekmektedir. Kısıtlı konut mekanının kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilmesi, iç mekan kurgusunun yeniden yapılandırılmasıyla mümkün olmaktadır. Yeniden planlama ile tasarımcılar, yükseklik faktörünün etkili bir şekilde kullanılarak zemin alanına dahil edildiği, çeşitli fonksiyonları içerisinde barındırabilen esnek mekanların sıklıkla tercih edildiği, depolama için farklı alanların değerlendirildiği, çok fonksiyonlu mobilya ve yapı elemanlarının kullanıldığı konutlarda farklı bir yaşam deneyimini kullanıcılara sunmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında 'fonksiyonların erimesi' şeklinde ifade edilen, sınırlı alanda birbiri içine geçmiş veya birbiriyle yakın ilişkide olan fonksiyonlarıyla kısıtlı konut mekanları, erişilebilir, sürdürülebilir, popüler ve güncel olmasının yanı sıra özellikle iç mekan tasarımları ve plan çözümlemeleri bakımından da iç mimari alanda önem arz etmektedir. Bu bağlamda tez içerisinde verilen örnekler üzerinden incelenen fonksiyon erimesi olgusu, planlar üzerinden oluşturulan diyagramlar ile açıklanmıştır. Ele alınan örnekler, öncelikle plan ve iç mekan görselleri üzerinden açıklanmış, sonrasında oluşturulan diyagramlar ile fonksiyonların iç içe olma durumuna vurgu yapılmıştır. Fonksiyonların iç içe olma durumunun, kısıtlı konut mekanlarının sınırlarından doğduğu ve tasarım kararlarının bir sonucu olarak karşımıza çıkan kaçınılmaz bir olgu olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Residential spaces have existed throughout history to meet the shelter needs of the user and have gained different forms over time as user needs have changed. Especially in recent years, as social life has changed greatly, individualism has come to the fore over family communities, migrations to big cities for work and education, the development of privatized uses such as student houses, and increasing square meter prices due to space constraints in big city centers have required the reevaluation of conventional traditional houses. It brings to mind limited housing spaces that are more sustainable and can respond to changing needs. Although limited housing spaces are considered as an alternative solution primarily because they are sustainable, easily accessible and cost-effective, they have become popular because they are a good model for the small lifestyle that has been on the rise in recent years. Users under the influence of minimalism, who adopt a small lifestyle, often prefer limited housing spaces in the 21st century, which are suitable for the lifestyle put forward within the scope of liberation and getting rid of weights, based on the 'less is more' approach, as opposed to the 'bigger the better' approach. Good planning is required to carry out all vital activities in these limited residential spaces that offer a living experience of unusual standards. The ability of limited residential space to meet user needs is possible by restructuring the interior space. With replanning, designers offer users a different living experience in residences where the height factor is effectively used and included in the floor area, flexible spaces that can accommodate various functions are frequently preferred, different areas are used for storage, and multi-functional furniture and building elements are used. Within the scope of this thesis study, residential spaces, which are expressed as 'melting of functions', with functions that are intertwined or closely related to each other in a limited area, are not only accessible, sustainable, popular and up-to-date, but also important in the field of interior architecture, especially in terms of interior designs and plan analysis. It offers. In this context, the phenomenon of function meltdown, which is examined through the examples given in the thesis, is explained with diagrams created on plans. The examples discussed were first explained through plans and interior visuals, and then the interconnectedness of the functions was emphasized with the diagrams created. It has been determined that the intertwining of functions arises from the boundaries of limited residential spaces and is an inevitable phenomenon that emerges as a result of design decisions.