Sürdürülebilir müze yapılarında kabuk- iç mekan etkileşimi Konya Tropikal Kelebek Bahçesi örneği
Building envelope- interior interaction in sustainable museum structures Konya Tropical Butterfly Garden example
- Tez No: 881825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL BAŞARIK AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Bina Sertifikaları, Müze, İç Mekân, Bina Kabuğu, Sustainability, Sustainable Building Certificates, Museum, Interior, Building Envelope
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmanın temel amacı, tükenen doğal kaynaklarla beraber toplumun yaşam gereksinimlerine cevap verebilecek sistemlerle, sürdürülebilirlik kavramının yapı kabuğuna ve iç mekân işlevselliğine olan etkilerine yönelik konuları değerlendirmektir. Tez'in kapsamı sürdürülebilir sertifikaya sahip yeşil binaların uygulama stratejilerinden yola çıkarak işlevselliğin ve kaynak devamlılığın korunması amacıyla tasarım süreçlerine odaklanmıştır. Araştırma, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olarak tasarlanmış ve Leed Gümüş sertifikası almış“Konya Tropikal Kelebek Bahçesi”örneği üzerinden ele alınmaktadır. Yöntem olarak nitel araştırma tekniklerinden alan saha araştırması bağlamında gözlem, görüşme ve doküman analizi yapılarak örnek müze üzerinden durum çalışması yapılmıştır. Görsellere ait tanımlar mekân ve kabuk etkileşimini oluşturan kavramlar ve sürdürülebilir bina sertifika tasarım kriterleri üzerinden yorumlanmıştır. Küresel ısınma, hava kirliliği ve su kaynaklarının tükenmesi gibi sorunlar, sürdürülebilirlik kavramının önemini artırmıştır. İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin çevreye verdiği zararlar artarken, yeşil alanların azalması ve hızlı tüketim alışkanlıkları risk oluşturmaktadır. Bu sorunlara çözüm olarak yeşil binalar veya sürdürülebilir binalar ön plana çıkmıştır. Bu binalar, enerji verimliliğini artırarak geri dönüşümü teşvik etmeyi, atık yönetimini azaltmayı, su tüketimini düşürmeyi ve çevre dostu malzemeler kullanmayı hedeflemektedirler. Araştırma sonuçlarına göre, sürdürülebilirlik ilkesinin ana amacı, kaynakların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır. Yeşil bina kavramının nitelikleri, yapıların sürdürülebilirlik değerleme kriterlerine uygunluğunu belirlemekte ve bu alanda ilerlemeyi teşvik etmektedir. Bu bağlamda müzeler, sürdürülebilir mimari prensiplerine uygun olarak tasarlanarak çevresel etkilerin en aza indirgenmesi ile gelecek kuşaklara aktarılabilir bir yapıya dönüştürülmektedir. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ve Böcek Müzesi, bu kapsamda öne çıkan Türkiye'deki sürdürülebilir Leed sertifikalı ilk müze örneğidir. Mimari formuyla dikkat çeken bu yapı, doğal ve akıcı bir estetik sağlayarak modern görünümüyle sürdürülebilir mimariye örnek olmuştur. Bu çalışma, sürdürülebilir mimari ve tasarımın Türkiye'deki benzer projelerin başarılarını değerlendirmek ve gelecekteki müze tasarımları için belirlenen kapsamda bir tasarım rehberi oluşturmasına katkı sağlaması amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to evaluate the issues related to the effects of the concept of sustainability on the building envelope and interior functionality with systems that can meet the living needs of the society along with depleted natural resources. The scope of the thesis focuses on the design processes in order to preserve functionality and resource continuity, based on the application strategies of green buildings with sustainable certification. The research is discussed through the example of“Konya Tropical Butterfly Garden”, which was designed in accordance with sustainability criteria and received the Leed Silver certificate. As a method, a case study was conducted on a sample museum by conducting observation, interview and document analysis in the context of field research, which is one of the qualitative research techniques. The definitions of the visuals are interpreted through the concepts that create the interaction of space and shell and sustainable building certificate design criteria. Problems such as global warming, air pollution and depletion of water resources have increased the importance of the concept of sustainability. While the environmental damage caused by the materials used in the construction industry increases, the decrease in green areas and fast consumption habits pose a risk. Green buildings or sustainable buildings have come to the fore as a solution to these problems. These buildings aim to increase energy efficiency, encourage recycling, reduce waste management, reduce water consumption and use environmentally friendly materials. According to the research results, the main purpose of the sustainability principle is to ensure that resources are transferred to future generations. The qualities of the green building concept determine the compliance of buildings with sustainability evaluation criteria and encourage progress in this field. In this context, museums are designed in accordance with sustainable architecture principles and transformed into structures that can be transferred to future generations by minimizing environmental impacts. Konya Tropical Butterfly Garden and Insect Museum stands out in this context and is the first example of a sustainable Leed certified museum in Turkey. This building, which draws attention with its architectural form, has become an example of sustainable architecture with its modern appearance by providing a natural and fluid aesthetic. This study is carried out to evaluate the success of similar projects in sustainable architecture and design in Turkey and to contribute to the creation of a design guide within the scope determined for future museum designs.