Endüstriyel yapıların yeniden işlevlendirilmesinin Museum der Arbeit (Almanya) ve Santral İstanbul (Türkiye) örneği üzerinden değerlendirilmesi
Re-functioning of industrial structures assesment of two cases: Museum der Arbeit and Santral İstanbul
  1. Tez No: 561876
  2. Yazar: CANAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel yapılar, Endüstri Mirası, koruma, yenileme, işlevlendirme, müze işlevi, sürdürülebilirlik, Industrial Structures, Industrial Heritage, Conservation, Renovation, Functioning, Museum, Sustainability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Endüstri binaları kent kimliğinin sürdürülebilir olmasında önemli rol oynamaktadır. Kent içerisinde işlevsiz kalan sanayi yapıları ve tüm ekipmanları birer kültürel miras olarak kabul edilmektedir. Kent kimliğinin korunması ve tarihi dokunun devamlılığı için bu yapıların kente kazandırılması yeniden işlevlendirme çalışmalarında büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmalar esnasında yapılan müdahaleler bazen olumlu sonuçlar oluşturduğu gibi bazen de yapının özgün kimliğini kaybetmesine sebep olacak olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Tez kapsamında ülkemizde ve yurt dışında yeniden dönüşüm çalışmalarıyla müzeye dönüştürülmüş endüstri yapıların incelenmesi ve seçilen iki örnek üzerinde yapısal ve mekânsal anlamda karşılaştırılmalar yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak literatür taraması yapılmış, Almanya ve Türkiye'deki müzeye dönüştürülmüş endüstriyel yapılar incelenmiştir. Sahip oldukları benzer özelliklerden dolayı, Hamburg, Barmbek'te bulunan Museum der Arbeıt ve İstanbul, Kâğıthane'de bulunan Santral İstanbul örnekleri seçilmiştir. Avrupa ve Almanya'daki müze olarak işlevlendirilen başarılı örneklerin göz önünde tutularak incelenmesi sonucu bu iki yapıya dönüşüm esnasında yapılan müdahaleler değerlendirilmiştir. Bu çalışmada seçilen örnek alanlar yerinde gözlem ve fotoğraflama yapılarak incelenmiş, literatür taramasının yanında seçilen örneklere özgü belgelerin toplanması, yapıların nitelikleri, kent içindeki yeri ve konumu ile ilgili uzman kişilerin görüşleri alınmıştır. Karşılaştırmalı analiz ve çıkarım yöntemleri kullanılarak tablolar oluşturulmuştur. Dünyada endüstri mirasının belgelenmesi ve korunması kapsamında kurulan örgütler ve alınan kararlar doğrultusunda seçilen yapıların özgün kimliğine uygun işlevin verildiği; kullanılan malzeme, onarım teknikleri, yeni ilaveler ile yapının tarihsel niteliğine zarar vermeden dönüştürüldüğü ve farklı işlevlerle değerlendirilerek yeniden kullanılmasının, koruma açısından faydalı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Industry buildings play important role in the sustainability of urban identity. Un-used and dysfunctional industrial structures and all their equipment within urban space are considered as cultural heritage. Reintegration of these structures to city through re-functioning works is of great importance for the preservation of urban identity and the continuity of the historical texture. However, while the interventions during these re-functioning efforts in some cases produce positive results, some othercases may face with negative consequences that can result in a loss of structure' original identity. Within the scope of the thesis, it is aimed to investigate the industrial structures that have been transformed into museums via regeneration interventions. With this aim, the cases have been selected from both Turkey and abroad to provide rich comparison in terms of structural and spatial means. For this purpose, first, the relevant literature review was completed including the examination of German and Turkish examples of industrial structures transformed into museum. Among many Museum der Arbeit in Barmbek Hamburg and Santral İstanbul in Kağıthane İstanbul is selected due to their similar characteristics. The intervention practices specific to the selected two cases were evalueted in consideration to successful examples of the German and European examples in general. On-site observation and detailed photographing were used for the investigation at first, which later followed with document collecting peculiar to the cases. Later relevant expert opinions were received regarding to the quality and characteristics of the structures; status and importance of these within the city. In consideration to these analysis, tables were prepared by using comperative analysis and inference methods. According to the decisions taken by organisations established in the the scope of protecting and documenting industrial heritage, it can be concluded that first, the re-functioning of the selected industrial structures were appropriate to their peculiar characteristics. Second, the transformation was successful because the materials used, the repairing tecniques and new additions were completed without harming the historical quality of the structures. Finally, such refunctioning intervention provide an active and protective re-use of these structures which highly contribute to the conservation efforts.